Kiállítás

2020.04.09. 17:21

Virtuális térben nyílt meg Gál András fotótárlata

A debreceni kortárs fotóművész alkotásait eredeti tervek szerint a Belvárosi Galériában tárták volna a nagyérdemű elé.

– A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galéria programjának meghatározó eleme, hogy rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosít a cívisvárosi kortárs képző-, ipar- és fotóművészek számára, egyéni és csoportos tárlatok keretében. Ebben az évben szinte kizárólag debreceni alkotók műveiből rendeztünk volna, illetve rendeznénk kiállításokat, így áprilisban az ötvenedik életévét idén betöltő Gál András fotóművész számára is, ám az élet felülírta elképzeléseinket – írja közleményében a kulturális intézmény.

Kárpótlásképpen Gál András egy kitűnő virtuális tárlatot készített az alkotásaiból, amelyhez tárlatvezetés és egy remek videó is társul., amely az analóg fotózás műhelytitkait osztja meg a műkedvelő közönséggel. Mindez megtekinthető a művész honlapján, ahol további információk találhatók az alkotóról és művészetéről.

Gál András fotóművész 1970-ben született Egerben, húsz éve él Debrecenben. Tanulmányait a Debreceni Egyetemen végezte, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Fotóművészeti tagozatának, az InstArt Csoportnak és a Debreceni Új Fotóműhelynek.

Képeit díjazták különböző hazai és nemzetközi szalonokon, tárlatokon. 2018-ban megkapta az Esztergomi Fotográfiai Biennálén a Magyar Fotóművészek Szövetségének díját, de a Debreceni Tavaszi Tárlaton is több alkalommal díjazták alkotásait. Az utóbbi tíz évben hét önálló kiállítással jelentkezett. Képeit szinte csak analóg kamerával készíti, és lehetőség szerint maga laborálja. Ennek megfelelően az alkotások a szürkeskála teljes spektrumát kihasználva, fekete-fehérben mutatják meg a világot, a világát.

Saját bevallása szerint gyakorlatilag állandóan fényképez, amikor nincs nála kamera akkor is, fejben.

Szigorúan felosztva két nagy csoportba sorolhatók a képei, az emberek és a természet.

Jelen kiállítás anyaga három tematika köré csoportosul, ahogy a címében is olvashatjuk, az Élet az Idő és az Arcok címűsorozatokból kaphatunk egy átfogó válogatást – tolmácsolta Gyöngy Péter szavait a Debreceni Művelődési Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában