jobb kedvre derítenek

2020.04.01. 21:10

Versekkel és zenékkel dobják fel az otthon töltött időt az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet.

Fotó: Facebook / Gulyás György Szakkollégium

A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak.

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a koncertek, előadások, rendezvények, így Debrecenben is csak az interneten keresztül juthatnak az emberek kulturális élményhez. Az elmúlt napokban egyre több zenés, színházi produkció jelent meg a közösségi oldalon. Az előadóművészek otthonaikban rögzített felvételekkel próbálják kellemesebbé tenni a bezártságot, szórakoztatni a közönségüket.

Debrecenben is egyre több ilyen kezdeményezés indul, az elsők között a Debreceni Egyetemi Zeneművészeti Kar Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói fogtak össze. Változatos zenei és kulturális produkciókat készítenek, amiket aztán megosztanak a közösségi oldalon.

Storcz Laura, a szakkollégium diákvezetője a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, az a cél, hogy a járvány idején minél több ember arcára mosolyt csaljanak.

– A Facebookon több ilyen kezdeményezést láttunk, főleg online koncertekre volt lehetőség. Mivel az egyetem részéről még nem volt ilyen, az országos akció mintájára mi is létre akartunk hozni hasonlót, ezáltal pedig időseket és gyerekeket is szeretnénk elérni. Először teljes koncertek megosztására gondoltunk, ám azok elkészítése körülményes és hosszadalmas lett volna, így inkább kisebb videókkal fogunk jelentkezni, mert jóval több tartalmat tudunk közzétenni. Az a lényeg, hogy legyen olyan eszköz, amivel jó kedvre deríthetjük az embereket – hangsúlyozta.

A produkciók megosztásához létrehozták a Gulyás György Szakkollégium közösségi oldalát, amit három adminisztrátor kezel. Ők töltik fel a tartalmakat és osztják meg a közönséggel. Storcz Laura hozzátette: törekednek arra, hogy minél változatosabb produkciókkal jelentkezzenek majd a következő napokban, hetekben.

– Szerencsére sokan érdeklődnek a lehetőség iránt. Lesz ütőhangszeres előadás, sok fuvolistánk van, de jelentkeztek énekesek is. Rajtuk kívül készülnek trombitás, furulyás, szaxofonos videók is. Az a cél, hogy minél változatosabb legyen a kínálat, ne legyen egymás után hasonló tartalom. Mindenki otthon, a négy fal között készíti el a videóit, ha a családban van zenész, akkor ők is összeállhatnak, egyébként is nagyon népszerű a neten, hogy összevágnak kamaraprodukciókat, így egy időben többen is játszhatnak. Mi is tervezünk ilyesmit. Több ütőshallgatónk is van, de sajnos nem mindenkinek van otthon hangszere, ezért aki szeretne szerepelni, az verseket is szavalhat. Több szakkollégiummal is kapcsolatban vagyunk, ők is csatlakozni fognak – árulta el a szakkollégium diákvezetője.

A hallgatók azt tervezik, hogy a kezdeményezés elején két-három naponta frissítik az oldalt, a későbbiekben pedig hetente két új videó biztosan megjelenik majd. Storcz Laura szerint a járvány megszűnése után, hagyományteremtő szándékkal folytatnák az akciót: mivel évközben csak kevés koncertet adnak, az oldalon rendszeresen elérhetnék a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában