versenyeztek a hunyadisok

2020.02.24. 14:13

Tudáspróbávál tisztelegtek névadójuk előtt

A múlt és a jelen találkozott nem mindennapi formában hétfőn reggel a debreceni Hunyadi János Általános Iskolában.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Egész napos megyei vetélkedővel tisztelgett névadója és annak történelmi kora előtt hétfőn a Debreceni Hunyadi János Általános Iskola. Összesen harminchárom iskola csaknem kétszáz diákja regisztrált a megmérettetésre, mely több mint tizenöt éves múltra tekint vissza – tájékoztatta a Naplót Soltész Judit intézményvezető a helyszínen. – Három évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy a Hunyadiak témaköre annyira tág és érdekes a gyerekek számára, hogy az 5. és 6. osztályosok részére interaktív versennyel egészítettük ki, kihasználva a korszerű oktatási módszereket és eszközeinket.

Soltész Judit a megmérettetés tematikájáról is tájékoztatott. – Annak ellenére, hogy a Hunyadiak több szállal is kötődtek a cívisvároshoz, a versenyfeladatok között nincs sok debreceni vonatkozású kérdés, ezek inkább az alsó tagozatban és a 6. osztályban elsajátított ismeretanyagokra épülnek. – Azt gondolom, a „saját”, itt tanuló gyerekeinknek is kötelességük tudni, hogy a múltban őseink névadója milyen történelmi eseményeken állt helyt, másrészt már óvodában, alsó tagozatban a Mátyás-meséken nevelkednek a legkisebbek.

Mint megtudtuk, a 2. és 4. osztály közöttiek szépolvasó versenyen vehettek részt Mátyás király mesékben, mondákban címmel, a gyerekek ezen a területen szép és kifejező olvasásukat mutatták meg.

Mátyás király rajzokban elnevezéssel rajzpályázatot is hirdettek 1.-től 4. osztályig, míg a 3-4. osztályos csapatok interaktív játékos műveltségi vetélkedőn tehették próbára tudásukat Mátyás király nyomában címmel.

Hunyadiak nyomában – ezt az elnevezést adták a műveltségi vetélkedőnek, melyen az 5.-6. osztályos csapatok vehettek részt interaktív, modern technika segítségével. – Itt nem csak feladatlapot töltenek ki a gyerekek, hanem interaktív táblát használnak.

Egy-egy állomáson korabeli fejdíszt, sőt, mártást is készíthettek a vállalkozó kedvűek.

Molnár Maja 6. osztályos, a török birodalom képeit és fogalmait kellett párosítania a verseny első fordulójában. – A Wikipédián is sok érdekességet olvastam a versenyre készülve, de felkészítő tanárom, Tálas Enikő is sokat segített. Mindig a legjobbat kell látni a dolgokban, így reménykedem benne, hogy benne lesz csapatom az első három legjobb között – vallott bizakodóan a Naplónak.

Fekete Zalán 5. osztályos, az iskola folyosóján kempo-felszerelésben, korának ellentmondó rutinnal nyilatkozott a Naplónak. – Szép teljesítmény, hogy kétszázan részt vesznek ma a versenyen. Én hunyadis diákként a verseny megnyitóján vehettem részt, amikor mint sport tagozatost, a Fekete Seregbe soroltak be minket a kor hagyományainak megfelelően. A mai esemény a Hunyadi-hét része, ahol érdekes foglalkozásokkal, sportversenyekkel emlékezünk meg névadónkra – fogalmazott Zalán.

A nap végén a legügyesebbek (minden kategóriából három tanuló) könyvjutalomban részesülnek.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában