közös ünnep

2020.02.22. 13:41

Összetűzik a szétszakított nemzetet

A közös kokárdakészítés csak erősíti a hajdú-bihari és a Bihar megyei magyarság összetartozását.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Az RMDSZ nagyváradi székházában dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere 2 ezer méter hosszú nemzeti színű szalagot adott át a szövetség nőszervezetének.

Hatodik alkalommal érkezett nemzeti színű szalagadomány Nagyváradra, Bihar megyébe, melyet Pető Dalma önkormányzati képviselő, és Székely Hajnal, a nőszervezet nagyváradi elnöke fogadott nagy örömmel. Mint elhangzott, hasonlóan a 2014-ben indult kezdeményezéshez, ezúttal is több száz tag szorgos keze fog bele a varrásba, hogy nemzeti ünnepünkre elkészüljön 12 ezer kokárda, amelyből természetesen Berettyóújfaluba is hoznak.

Pető Dalma azt mondta, öröm számára, hogy Biró Rozália kezdeményezéséből hagyomány teremtődött. Úgy folytatta, az együttműködés több éves múltra tekint vissza és olyannyira megtelt tartalommal, hogy napjainkban ma is több síkon tudnak együttműködni, nem csupán a magyar kultúra napja apropóján. Jó mutatja ezt – tette hozzá –, hogy egyre több eseményt szerveznek közösen. A nemzeti összetartozás évében pedig arra kért minden nagyváradit és Bihar megyeit, hogy az idei ünnepen, aki csak teheti, tűzzön ki kokárdát, hiszen a viselése a nemzeti összetartozás érzését hivatott erősíteni, tudatosítva az együvé tartozást.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Együtt ünnepelnek, emlékeznek

– Minden évben megtiszteltetés és öröm számunkra, az RMDSZ Nőszervezete számára, hogy a Berettyóújfalui közösség ajándékaként érkező szalagból készíthetünk kokárdákat – hangsúlyozta Székely Hajnal nagyváradi elnök. Mint mondta, példaértékű az a valóban testvéri gondolkodás és cselekedet, amely a Hajdú-Bihar megyei magyarságot jellemzi, és melyhez ugyanolyan lelkesedéssel kapcsolódik a Bihar megyei magyar közösség. Az ajándékozás, a kokárdakészítés, együtt imádkozás és ünneplés mindenkit megerősít abban a hitben, hogy van közös jelen számunkra és közös holnap gyermekeink számára – fogalmazott Székely Hajnal.

A közösen megélt ünnepek, az elmúlt évek fokozatos, de folyamatos kapcsolatépítése a határ két oldalán élő magyarság között azt mutatja, hogy a mesterségesen elválasztott nemzettestek természetes módon újra összekapcsolódnak – jelentette ki Vitányi István. Az országgyűlési képviselő azt mondta, ahogyan feltűzzük az itt készített nemzeti színű szalagot, úgy tűzzük össze a szétszakított nemzetrészeket. Felidézte, óriási lépés, ami az elmúlt évtizedekben történt, hiszen a rendszerváltás előtti években elképzelhetetlen lett volna a közös ünneplés.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Muraközi István úgy szólt, március 15-e is csatlakozik azon ünnepeink közé, amelyet a nagyváradi, Bihar megyei magyar közösségek együtt élhetnek meg. Berettyóújfalu polgármestere a nemzeti összetartozás éve és a Trianon emlékév kapcsán bejelentette, hogy a városi megemlékezésen ünnepi beszédet Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke mond majd. Hozzátette, természetesen sokan érkeznek majd a nagyváradi megemlékezésekre is, hogy közösen tudjanak ünnepelni. Muraközi István reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendőkben még több ünnepnapon lehet együtt a két régió magyarsága.

A száz évvel korábban történt események az egész magyarság számára jelentenek fontos fordulópontot, és erről mindenképpen és méltóképpen kell emlékezni és emlékeztetni – mondta Török Péter a berettyóújfalui Trianon Emlékbizottság elnöke, aki ismertette azokat a programokat, melyeket ebből az alkalomból szerveznek. Az előadók között lesznek Erdélyből érkező történészek, muzeológusok és levéltárosok is. A vendéglátók meglepetéssel is készültek, két süteménnyel kínálták a jelenlévőket, ugyanis Deák Ferenc tortája és a Kossuth kifli lesz a március 15-i nagyváradi megemlékezés desszertje.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában