Maskarádé

2020.02.12. 15:08

Mulatsággal űzi el a telet a Vojtina

Helyi betyárokkal, zsandárral, medvével, de még birkózópárossal is találkozhatunk az idei Maskarádén.

Fotó: Kiss Annamarie

Immár tizenkilencedik alkalommal kísérli meg elűzni a telet a Vojtina Bábszínház Maskarádéja; a télűző programsorozat részleteiről szerda délután tartott sajtótájékoztatót Asbóth Anikó igazgató és Hercz Vilmos, a Főnix Rendezvényszervező Kft. rendezvényszervezője a Vojtina Bábszínházban.

– A farsang végét jelenti a február 18. és 23. közötti időszak, amikor is a bábszínház összes terében űzzük majd a telet. A farsang farka idején, a böjtöt megelőző időszakban óvodás és kisiskolás csoportok részére rendezünk farsangi mulatságot, vagyis maskarádét, aminek az évkörben elfoglalt hagyományos szerepének megfelelően Konc király és Cibere vajda fog megküzdeni egymással. A farsangot, a finom falatokat, a sült kolbászt és a cukros fánkot szimbolizáló Konc király küzd meg Cibere vajdával, aki a böjtöt képviseli a visszafogott életmóddal és a cibereleveshez hasonló böjti ételekkel – fogalmazott Asbóth Anikó.

Fotó: Kiss Annamarie

A Maskarádénak olyan eleme is van, mely nemcsak a Vojtina Bábszínházfalai között zajlik, hanem a Piac utcán és a Kossuth-téren is, utóbbi lesz a helyszíne ugyanis a hagyományos kiszebáb-égetésnek. Hercz Vilmos elmondta, évről évre rengetegen látogatnak el a kiszebáb-égetésre, és a hagyományokhoz híven a szervezők idén is azt remélik, hogy sokan jönnek majd jelmezben február 22-én 16 óra előtt Városháza elé. – Innen indul majd a zajos felvonulás, melynek végállomása a Kossuth tér, ahol a felállított színpad mellett már megrakott máglya várja a kiszebábot – tájékoztatott Hercz Vilmos.

A Maskarádé résztvevői között égetőcédulákat is osztanak, melyre mindenki ráírhatja azt a rosszat, amitől meg szeretne szabadulni.

Ezután következik Konc király és Cibere vajda ütközete, majd az elmaradhatatlan tánc a tűz körül, ahová a sokadalom bedobhatja égetőcéduláit. – Megpróbálunk megint táncházat varázsolni a tűz köré, remélhetőleg a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is varázslatos lesz a hangulat. A Mangalica-fesztivál idén már nem a böjtöt megelőző időszakra esik, így ezen a hétvégén több ingyenes koncert is várja a főtérre látogatókat – jegyezte meg Hercz Vilmos.

Fotó: Kiss Annamarie

– A Maskarádé zárónapján, február 23-án, délelőtt elsősorban a debreceni családokat várjuk a Vojtina Bábszínházba. A látogatók alakoskodó játékokkal is találkozhatnak, sőt, egy világhírű birkózópáros is érkezik, természetesen gólyalábon. A farsangi időszak eseménysorozata az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Szeredás Népzenei Együttes, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes és a Kuckó Művésztanya közreműködésével valósulhatott meg – tájékoztatott végezetül Asbóth Anikó.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában