kiszebábot is égettek

2020.02.22. 21:10

Maskarádéval űzték el a telet a cívisvárosból

Csak az egykedvűen forgó óriáskereket nem tudta kizökkenteni megszokott nyugalmából Konc király és Cibere vajda csinnadrattája szombat délután a Nagytemplom előtt.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Harcuk – mint eddig minden esztendőben – a jó lakomát kedvelő Konc király javára dőlt el, így a húsvét előtti böjt, melyet Cibere vajda képviselt, még várat magára néhány napot. Küzdelmük végeredményének hallatán sejthetően azok nyugodtak meg leginkább, akik a főtéri Mangalica Fesztivál bőséges kínálatának láttán csábultak el, így ők is elkölthették húsos vacsorájukat.

Ezalatt a máglyára ítélt téli szimbólum, az ember méretű kiszebáb került a népes közönség figyelmének központjába. A gólyalábasok tüzes játékukkal fokozták a hangulatot, mielőtt a bábut meggyújtották, ezzel vetve véget jelképesen a téli időszaknak.

Télűző néphagyományunk kulcsfiguráit ezúttal is a Vojtina Bábszínház és a Művésztanya művészei, valamint az ORT-IKI Utcaszínház társulata keltették életre, olyannyira valósághűen, hogy még a sokadalom felnőtt közönsége is tapssal, ujjongással fogadta a kiszebáb lassú elmúlását a megrakott tűz fölött.

A rituálé végén megszólalt a talpalávaló, körtánccal köszöntötték a gyerekek azt az áldásos néhány napot, amikor még nem koplaltat bennünket a böjti időszak, de már a tél sem kényszerít meleg kesztyűt kezeinkre.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában