Átmeneti állapotok

2020.02.07. 13:06

Kezdődik a renoválás, költözik a Csokonai Színház

Várhatóan 2023-ig tart majd a Csokonai Színház szeptember közepén kezdődő felújítása.

Fotó: Kiss Annamarie

Az idei év legfontosabb debreceni kulturális fejlesztése a Csokonai Nemzeti Színház felújítása lesz – jelentette ki Puskás István, debreceni alpolgármester az intézmény nagyszínpadán tartott pénteki sajtótájékoztatón, melyet az elfogadás előtt álló új városi költségvetés kulturális fejezeteinek bemutatására hívtak össze.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója kérdésünkre elmondta: kiköltözésük márciusban kezdődik és szeptember 15-ig fog tartani. A várhatóan 2023-ra elkészülő renoválás idején előadásaik elsősorban a Víg Kamarában, a Debreceni Művelődési Központ termeiben és a Lovardában lesznek.

Az alpolgármester szerint a város költségvetési tervéből egyértelműen látszik, hogy milyen nagyra értékelik a kultúrát.

Kiemelte, fontos cél a város nemzetközi kulturális kapcsolatainak további erősítése, melyen nemcsak a polgármesteri hivatal, hanem az önkormányzati intézmények is dolgoznak. Ebben a tekintetben tavaly és tavalyelőtt az Európa Kulturális Fővárosa pályázat készítése közben tudtak nagyobbat előrelépni. Puskás István elmondta: 2019-ben Stuttgartban, Berlinben és Rómában tartott kiállításokon sikerült Debrecent kulturális diplomáciával népszerűsíteni. – Most is számos hellyel folynak ilyen tárgyalások. Úgy tűnik, hogy idén Brüsszelben, Milánóban és Kolozsváron fogjuk magunkat képviseltetni – ismertette. A közeli Nagyváradon 2020-ban Festum Varadinumon és a Szent László Napokon lesz hangsúlyos debreceni kulturális megjelenés – hangzott el.

Fotó: Kiss Annamarie

Trianonra emlékezve

Programsorozattal szeretnének megemlékezni Debrecenben arról, hogy 100 évvel ezelőtt írták alá a trianoni békeszerződést. (Az esztendőt hivatalosan a nemzeti összetartozás évének nyilvánították.) Az ezeket az eseményeket bemutató internetes oldal néhány héten belül elindul – derült ki a sajtótájékoztatón.

Ezen Puskás István, Debrecen egyik alpolgármestere kijelentette: a nemzeti összetartozás éve jó alkalom arra, hogy végiggondoljuk mik fűzik össze a különböző országokba szétszórt magyarságot. Debrecen fontos csomópontja a határokon átívelő kapcsolatoknak. Ennek jegyében kiemelt szerepet kapnak az idei kulturális események között a regionálisak – tette hozzá.

Nem csökken a Modem pénze

Az alpolgármester szavaiból kiderült, hogy a költségvetési terv szerint a város saját kulturális intézményeinek működtetésére 6,2 milliárd forintot szánnak 2020-ban.

A Modem büdzséjével kapcsolatban Papp László polgármester után Puskás István is cáfolta azokat a korábbi híreket, melyek szerint csökkenne az intézmény költségvetése. Hangsúlyozta, a fő soron feltüntetett 240 millió forinthoz más címeken még érkeznek majd a várostól pénzek. 50 milliót adnak egy nagy, ősszel sorra kerülő kiállításra. Ezen felül légtechnikai korszerűsítésre 16 milliót biztosít nekik a város. Így összesen 306 millióból gazdálkodhatnak. Tavaly 312 milliót kaptak. – Vagyis nem történik jelentős forrásmegvonás – mondta.

Puskás István szavaiból kiderült, hogy egy új törvény nyomán megváltozik a Csokonai Színház finanszírozása. – Ez ügyben jelenleg is tárgyalások folynak az önkormányzat és a minisztérium között. Mindenkinek az az érdeke, hogy sikeres színházak működjenek – fogalmazott.

Költöznek, de nem állnak le

Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy a felújítás miatt márciusban megkezdik a Kossuth utcai épületből való kiköltözést, mely folyamat a tervek szerint szeptember 15-ig fog tartani.

„A látványtervek alapján gyönyörű lesz a ház. Nagyon várjuk, hogy a megújult épületet majd birtokba vegyük”

- mondta.

Kiemelte, hogy a költözés ellenére nem fogják vissza a szakmai munkát, az olyan hagyományos fesztiváljaikat is megtartják mint a Magdafeszt, a Deszkafesztivál, vagy az Irodalom Éjszakája. A programstruktúra sem fog változni. Külföldre és belföldre egyaránt sok meghívással rendelkeznek.

Fotó: Kiss Annamarie

„Művésztérré” válna a B24

A folytatásban Puskás István arról beszélt, hogy idén is megtartják Debrecenben a szokásos kulturális nagyrendezvényeket, mint például a Virágkarnevált, de lesz korszerűsített Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is.

A Batthyány utcai B24 Galéria pincéjében idén elindítanak egy kísérleti projektet. – Olyan pályakezdő fiataloknak, egyéneknek és közösségeknek adunk ott elsősorban színjátszási lehetőéget, akik szeretnék magukat a művészetben kipróbálni. Interaktív projektek megvalósítására lesz lehetőség – számolt be az illetékes alpolgármester. Kifejtette: miközben a kiállítóhely profil is megmarad, egy kis műtermet is kialakítanának a B24-ben. Az ott alkotókat ösztöndíjjal, mentorprogrammal támogatná a város.

Puskás István abban bízik, hogy Debrecenben több ehhez hasonló kisebb „művészeti csomópont” jön létre. Az egyik ilyen lehet a Tímár utcán, az egykori szárító épülete, melynek felújítása a tervek szerint tavasszal kezdődik a Debreceni Egyetem Műszaki Karának a beruházásában és várhatóan őszre készül el. Ott az építészhallgatóknak alakítanak ki közösségi teret és inkubátorházat. – Bízom benne, hogy ez inspiratív hatással lesz a szintén megújuló Tímárházra is – tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

Arról is beszélt, hogy a tervek szerint a vénkerti egykori Borsos villában idén megnyílik a Debreceni Irodalom Háza, amely olyan ugyancsak interaktív helyként működne, ahol a hagyományos kiállítások, felolvasások mellett az olvasók az írókkal, irodalmárokkal is találkozhatnának.

„Zenészpalánták” támogatása

Az alpolgármester a Vojtina Bábszínházzal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a város ott épületbővítést tervez. Az új részben kiállítások kapnának helyet. (Jelenleg a Kemény Henrik életét, munkásságát bemutató tárlat látható a Kálvin téri intézményben.)

Végül az is kiderült, hogy heteken belül elindítják a Simonffy utcai Ifjúsági Házban a Debreceni Könnyűzenei Programot, melynek keretében a zene iránt érdeklődő, de tapasztalatlan fiatalok első lépéseit segítenék. Az önkormányzat által meghirdetett kapcsolódó ösztöndíjjal egyebek mellett anyagilag is támogatnák a technikai tudás megszerzésében, a koncertszervezésben és a klip forgatásban járatlanokat – emelte ki Puskás István alpolgármester.

OCs

Borítókép: Puskás István és Gemza Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában