az alkotás szeretete

2020.01.22. 20:36

Megérdemelt kitüntetésben részesültek

Idén hét alkotói ösztöndíjat és két Debrecen Kultúrájáért Díjat adtak át.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a Himnusz megírásának évfordulóján – amely az egy nemzethez tartozást erősíti – adta át ünnepélyes keretek között díjait, alkotói ösztöndíjait a Debreceni Református Kollégium Múzeumában. Az alapítvány 1991-ben kezdte meg működését azzal a szándékkal, hogy ösztönözze és támogassa a város kulturális és tudományos életében meghatározó szerepet játszó alkotók, tudományos szakemberek tevékenységét, elősegítse Debrecen szellemi értékeinek gyarapítását.

Dr. Duffek Mihály, az alapítvány elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a kulturális alkotómunka bizonyítéka annak, hogy az ember egyik legfőbb attribútuma, az alkotás szeretete. Ennek tükrében alkotói ösztöndíjban részesült Bárdosi Ildikó tanár, előadóművész, Budai Krisztián Ferenc művésztanár, dr. Lakner Lajos irodalomtörténész, főmúzeológus, dr. Lakó Zsigmond tanár, Harangi Attila építészmérnök, Mátrai-Nagy Andrea, Bíborka néprajzkutató, közművelődési szakember, Rácz Imre tanár, festőművész. Debrecen város kulturális életéért kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért díjban részesült Berényi Rudolf képzőművész, tanár, Szendiné dr. Orvos Erzsébet főlevértáros-igazgató.

Új kuratóriumi tagok

A díjátadó helyszínének kiválasztása nem véletlen, a magyar kultúra napja mellett az idén egy másik évfordulót is ünnepelhettünk, hiszen 100 éve született a Légy jó mindhalálig c. regény, Móricz Zsigmond örök érvényű alkotása. Dr. Duffek Mihály elmondta, a huszonkilenc éves alapítványnak azaz egyetlen fontos sajátossága van, hogy ugyanazt csinálja, amit huszonkilenc évvel ezelőtt célul kitűzött. – Az idei döntésünknél egy érdekes helyzet állt fenn, hiszen megújult az alapítvány kuratóriuma, azonban az új tagok megtévesztően ugyanúgy működtek, mint az előző tagok. Egyazon erényeket tartják fontosnak, ugyanolyan értékorientált kollégák, amilyenek mindig is voltak a kuratóriumban. Nagy szerencse, hogy a kultúra olyan egyetemes értékeket tud létrehozni, amelyet lehet minden egyéb más szemponttól függetlenül vizsgálni és értékelni – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Újjászületik a tehetség

– Minden egyes alkalommal arra döbbenünk rá, hogy a város kultúrája az nem egy szellemi szubsztancia, amihez csatlakozunk, hanem az egymás közötti generációk csinálják a város kultúráját. Lenyűgöző látvány, hogy minden egyes generációban újjászületik az a tehetség, és az az elhivatottság, ami ezt a kulturális alkotómunkát mindig kiváltja. A kulturális alkotómunka is egy elképesztő bizonyítéka annak, hogy az ember egyik legfőbb attribútuma, az alkotás szeretete. Ha pedig valakinek tehetsége van hozzá, akkor nagyon értékes dolgokat képes és szeret alkotni – tette hozzá végül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában