Viticulture

2020.01.28. 11:30

Kedvenc társasjátékaink IV.

A Hexa Kör egy debreceni csoport, melynek célja, hogy összefogja a városban élő, gamer típusú társasjátékok kedvelőit, emellett játékalkalmakat biztosítson nekik az Ifjúsági Házban.

Fotó: Hexa Kör

Nemrég kiosztásra került a Debrecen Város Bora cím. A szokásostól eltérően azonban nem egy fehér- és egy vörösbort, valamint egy pezsgőt díjaztak, hanem egy egész borsort, a következő társasjáték témája tehát nem is lehetne akutálisabb. Bemutatjuk a Viticulture-t, melyben a játékosok átélhetik, milyen is az élet egy valódi borgazdaság mindennapjaiban.

„Bor, te dús örömelixír”

Olaszország kultúrája nem csupán történelemben és művészetben, de egyedülálló kulináris élvezetekben is gazdag. Ehhez hozzátartoznak a kiváló szakértelemmel készített toszkán borok is, amelyek már hosszú ideje öregbítik Itália hírnevét. A játék centrumában a bortermelés áll, nem elég azonban csak előállítani, a termékeket értékesíteni is kell. De hogy jut el a szőlő a palackokba? A Viticulture nem csak erre ad választ, többek közt arra is fény derül, milyen feladatokat végez egy pincészet a téli időszakban, a játék ugyanis az évszakok körforgására épülve zajlik. Egyszerre akár 6 játékos is versenyre kelhet egymással, mialatt kis farmjaikat jól menő gazdaságokká alakíthatják, a játékidő pedig a résztvevők számától függően akár másfél-két óra is lehet. A Viticulture egy játék, de egyben remek lehetőség is az egyszeri fogyasztónak, hogy betekintést nyerjen a borkészítés alapvető folyamataiba a telepítéstől a megrendelések teljesítéséig.

Fotó: Hexa Kör

Valahol Toszkánában...

Kezdetben minden játékos azonos farmokkal indul, melyeket a játék különálló táblákkal jelöl. Néhány dologra fogható munkás mellett biztosítva vannak alapvető épületek is – nem kell tehát abszolút nulláról indulni. Az esztendő évszakain keresztül menetelve kell beindítani a termelést úgy, hogy az ne csak fenntartható, de jövedelmező is legyen, így érdemes előre tervet készíteni. Egy év jelöl egy kört, a játékosok cselekvési sorrendje pedig meghatározott módon változhat. Minden évszakban több elfoglalható mező áll rendelkezésre, ezek különböző akciókat jelölnek, néhol pedig felvehető bónuszokkal is szolgálnak. Fontos, hogy ne kényelmesedjünk bele az elképzeléseinkbe, tartsuk szem előtt a tényt, hogy gazdaságaink versenyben állnak! Nem minden esetben alakulhat úgy az év, ahogy az számunkra a legkedvezőbb, a nagy táblán lévő mezők száma korlátozott.

Fotó: Hexa Kör

Cél a minőség

Bizonyos akciók végrehajtásához különböző előfeltételeket kell teljesítenünk, melyeknek sokszor költségei vannak, a szükséges pénzt pedig több módon is előteremthetjük, nem csak a mezők elfoglalásával. A kezdeti felállás szerint minden farmnak három megművelhető föld áll rendelkezésére, ezek viszont bármikor értékesíthetők akár nagyobb összegek fejében is. Kiegyensúlyozott rendszerének köszönhetően a játék úgy is megnyerhető, hogy mindössze egyetlen földdel gazdálkodunk az utolsó fázisban. A jó bor titka tehát a minőség, nem a mennyiség.

Fotó: Hexa Kör

A Viticulture szép kivitelezésű társasjáték, melyben minden lényeges elem saját, egyedi jelölővel rendelkezik. Ezek nemcsak színükben, de anyagukban is eltérhetnek egymástól, a részletesség tehát nem lehet kérdés. Nem csak borkedvelőknek ajánlott!

Birtók Benjámin

A Viticulture kipróbálható a Hexa Kör rendezvényein a Rocksuliban (Ifjúsági Ház).

Korábbi társasjátékos cikkeink itt találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában