színpadon

2020.01.27. 10:10

Anyaöl – rekviem a gyerekekért

Dancs Rózsa 2014-ben megjelent Pokoljárás című önéletrajzi regénye női sorsokról ad számot az egykori romániai abortusztörvény idejéből.

Fotó: Ilovszky Béla

A könyvből készült monodrámát, Újhelyi Kinga szereplésével, Szabó K. István állítja színpadra a Csokonai Színházban. „Rekviemféle minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért” – ahogy a kötet végén a szerző lánya fogalmaz.

Dancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és később családanya saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának a mindenáron anyaságra vágyástól vezérelten végül is a nyolc terhességéből kétszer sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.

Újhelyi Kinga a második terhessége alatt ismerte meg a könyvet, és több oknál fogva is nagy hatással volt rá: „Egyfelől, Dancs Rózsa nem „irodalmi” szerző, azt, hogy ez a könyv megszületett, nem művészi ambíciók diktálták, hanem a benne munkáló igazságérzet, a megélt traumák kimondásának a vágya. A másik két ok ennél sokkal személyesebb. A saját életem ugyanis sok ponton kapcsolódik ehhez a kötethez. A második terhességem idején már túl voltam magam is egy magzat elvesztésén, és élénken éltek bennem a kórházban szerezett tapasztalatok, az, hogy hogyan viselték az akkor körülöttem lévő nők a gyermekeik elvesztését. A személyes kapcsolódás másik oka, hogy magam is abban a Romániában nőttem fel, amiről a könyv szól. 1989-ben tizenkét éves voltam, sok diszkriminatív helyzetet éltem meg a származásom, a nyelvem, a vallásom miatt.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Csokonai Színház koprodukcióját február 3-án és 4-én (hétfőn és kedden) 19 órától játsszák a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában