Lakosok képeit is várják

2020.01.23. 19:10

A Tócóskert története

Régi fotók a debreceni lakótelep történetéről.

Fotó: Matey István

A tócóskerti lakótelepet is még a II. világháborút követő, óriási lakáshiány enyhítése érdekében építették meg – idézte fel Harangi Attila építészmérnök a „Lakótelep – kertes házak helyén: a Tócóskert” című helytörténeti fotókiállítás csütörtök esti megnyitóján, az István úti könyvtárban.

A szakember elmondta azt is, hogy 1979-ben a Kossuth-egyetem és a tervezővállalat szociológiai felmérést végeztetett az akkor még kertes házas, de már bontásra ítélt övezet lakói körében. A vizsgálat szerint a Tócóskertnek mintegy 550 családi háza, azokon belül pedig 660 lakás volt. Ezekben az otthonokban 750 család lakott.

Fotó: Matey István

Lakosok képeit is várják

1979-ben ezek a házak még közepes állapotúak voltak, és összességében nem túl erős lelakottság jellemezte őket. Probléma inkább a közműves infrastruktúrában adódott, hiszen például a gázellátás sok helyen még nem épült ki addig. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a régi Tócóskertből három ház és a Holló-villa maradt meg, valamint egyes utcák fasorai.

A rendezvényen köszöntőt mondott Varga András önkormányzati képviselő is, ugyanakkor Petőfi- és Ady-versek előadásával közreműködött a Mezősi házaspár. A városatya egyebek mellett arról beszélt, hogy ő is itt nőtt fel, és szerinte ez egy olyan közösségépítő kiállítás, amely mindenképpen hiánypótló.

Fotó: Matey István

A Méliusz-könyvtár által szervezett, és az önkormányzat által támogatott helytörténeti tárlat képanyagát most még a helytörténeti fotótár kollekciójából válogatták, de a tervek szerint jövőre már a lakosok által küldött családi relikviákat is közszemlére teszik.

Értékes nyeremények

A városrészeket bemutató rendezvénysorozat a következő hetekben is folytatódik, s ennek köszönhetően a látogatók hamarosan többek között a József Attila-telep és a Csapókert múltjával is szembesülhetnek.

A tócóskerti tárlat február 14-ig látható, és a rendezvényhez kapcsolódik egy lakótelep-történeti kvíz is. Akik helyesen válaszolnak a feladvány kérdéseire, azok között értékes könyveket sorsolnak ki.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában