atom

2020.01.10. 19:57

„A terv az, hogy élvezzük ezt – amíg és amennyire csak lehet”

Nagylemez, három videóklip és koncertek: eredményes évet zárt az ATOM.

Fotó: ATOM zenekar

Mint arról portálunkon is olvashattak, nem olyan régen, a tavalyi év végén jelent meg a debreceni ATOM zenekar legújabb klipje, melyet a December 27. (Te és én) című dalhoz készítettek. A nóta a mindössze szűk két éve alakult punkegyüttes tavalyi debütáló nagylemezén, az Audidoppingon szerepel, és külön érdekesség, hogy ez már a harmadik olyan szám a korongról, mely saját kisfilmet kapott. Ebből is látható, hogy a csapat mögött igen termékeny hónapok állnak; többek között erről, az új klipről és a jövőbeli tervekről Pásztor Tamás dalszerző-énekest kérdeztük.

Debrecen, végállomás

- Az ATOM-ot 2018 tavaszán indítottuk el Méhes Károly barátommal, akivel már korábban is zenéltünk együtt a kétezres évek elején egy berettyóújfalui punkrock-zenekarban, a Plutóban – idézi fel a kezdeteket Pásztor. Mint említi, még abban az évben nekiláttak annak, hogy basszusgitárost találjanak maguk mellé. Az ideiglenes segítséget a Boobstorm zenekarban játszó Szilágyi Zoltán „Dodi” jelentette; ők hárman rendbehozták a saját próbatermüket, és elkezdték összerakni az első dalaikat. A basszusgitáros pozíciójára később Szőke Richárdot kérték fel, ő 2019 legelején mondott igent a hívó szóra. – Érdekesség, hogy az ATOM, bár debreceni zenekar, mindhárom tag berettyóújfalui származású – teszi hozzá az énekes.

Balról: Szőke Richárd basszusgitáros, Méhes Károly dobos és Pásztor Tamás dalszerző-énekes
Fotó: ATOM zenekar

A trió zenéje a punk határain belül mozog, de a többi zsánerhez hasonlóan természetesen itt sem minden fekete és fehér: rengeteg az alműfaj, különféle stílusok olvadnak egybe, és állnak meg saját lábaikon is. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a srácok melyikben érzik magukat a legotthonosabban. Mint arra Pásztor Tamás kitér, a punk számos ágába kóstoltak bele korábban, és újabban is. – Talán a kaliforniai dallamos tempós punk lesz végül az irány, de majd az idő megmondja. A dalok punkon belül eléggé vegyesek lettek a 2019-es bemutatkozó nagylemezünkön, kicsit ki kell próbálni mindent, hogy lássa az ember, mi megy jól neki, és mi lehet működőképes a XXI. században – tudtuk meg az énekestől, akit a csapat zenei inspirációiról is kérdeztünk.

- Mindannyian amerikai és magyar punkrock-bandákat követtünk, és azokból táplálkoztunk, ma sincs nagyon másként. Kari és Ricsi élik a keményebb vonalat is, a hardcore-t, én meg néha alternatív zenét is hallgatok. De alapvetően gitárcentrikus zenéket fogyasztunk mindannyian – árulja el Pásztor, akire a Green Day, The Offspring vagy a Bad Religion volt nagy hatással, de, mint hozzáteszi, mindannyian sokat hallgattak NOFX-, Blink-182- vagy Sum 41-dalokat, a hazaiak közül pedig az Alvin és a mókusok, valamint a Macskanadrág volt számukra a két legfontosabb formáció.

Ütős ötlet

Az ATOM-ról, ahogy már említettük, legutóbb 2019 végén hallhattunk; ekkor mutatták meg a nagyközönségnek legújabb videóklipjüket, amely az Ez a szabadság és az Így vagy úgy után már a harmadik volt a sorban. A December 27. (Te és én) intenzív kisfilmje egyedi vizuális ötleten alapul, és még az idő múlásával is eljátszik.

- Az Audiodopping egyik legszemélyesebb és érzelmileg legintenzívebb daláról és dalszövegéről van szó, nagyon szerettük volna valamilyen videóanyaggal megtámogatni. A koncepciót a rendező, Tóth András vázolta fel nekünk, teljesen szabad kezet kapott, és olyan jó ötletet hozott, hogy egyből megvettük. Maga a történet nem bonyolult, egy lány szaggat feldúltan egy karácsonyi ajándékot, ami pontosan passzol a dalszöveg mondandójához – mesélt Pásztor Tamás a klipről, majd hozzátette: nagy büszkeség, hogy ezt a dalt a budapesti Bajnoq zenekar gitárosa, Skolák Péter is feldolgozta, és meglepte vele őket.

Határokon innen – és túl?

A srácok igen termékeny évet hagytak maguk mögött: a nagylemez és a videóklipek mellett fellépéseket is vállaltak, a közönség Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Berettyóújfaluban és Komádiban is találkozhatott velük. Adódik a kérdés, vajon 2020 is hasonlóan produktív lesz-e.

- Március végén felvettük a lemezt, azóta ugyan csak néhányszor koncerteztünk, de videókban próbáltunk minél többet hozni, és van még dal, amelyhez klipet szeretnénk készíteni idén – árulta el Pásztor, aki a következő nagylemezükről is ejtett pár szót. Ígéretek helyett a tényekre fókuszálva hangsúlyozta: már a negyedik új dalt fogják összerakni a soron lévő próbán, és ha megvan a következő fél óra játékidő, a stúdió felé veszik az irányt. A jövőben várhatóan koncertezni is sűrűbben fognak, legközelebbi bulijukat pedig már a fővárosban tartják.

És hogy hol látják magukat mondjuk öt év múlva?

- Csináljuk majd az új dalokat, feszegetjük a határokat, vagy belesimulunk egy kijárt útba – ki tudja, mit hoz a jövő? A terv az, hogy élvezzük ezt – amíg és amennyire csak lehet – zárta szavait Pásztor Tamás.

Raffer Attila

Borítókép: Pillanatkép az Így vagy úgy klipjéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában