Olvasói levél

2019.12.01. 09:19

Sárándon jártak a hajdú-bihari huszárok

Csapatunk tagjaival és a hozzátartozókkal november 16-án Sárándon jártunk, a Varjúvár tájházban, ahol katonásan felsorakoztunk, majd Juhász Imre egyesületi elnök évzáró összegzését hallhattuk.

Fotó: Szoboszlai Endre

Többek között elmondta, hogy az idén eddig jó negyven (!) programon szolgáltunk, ami szinte erőn felüli. Sok esemény volt térségünkben, és a szomszédos partiumi vagy erdélyi részeken is.

Ezt követően katonás menetben a sárándi 1984–49-es emlékműhöz vonultunk – a gyalogos huszár díszegység menete nem kis feltűnést keltett a faluban –, ahol Sáránd polgármestere, Dézsi András és a község jegyzője, dr. Bálint Erika Katalin fogadott bennünket. Polgármester úr köszöntése után megkoszorúztuk az emlékművet, ahol nagy meglepetésünkre az USA-ból éppen ott járó érdeklődők is megtekintették a programot, majd az elmaradhatatlan emlékfotózás következet. A program után a Varjúvár falusi hangulatú gyűjteményével ismertetett meg bennünket a házigazda, Gyönyörű Zsiga, és a szíves vendéglátás minden mozzanatát, ízét és sokféleségét élvezve, végre kikapcsolódhattunk egy kicsit, amihez jó műsor, zene, közös nótázás és finom, kemencében készült falusi ebéd is társult.

A program zárásaként emléklapokat adott át Horváth Csaba egyesületünk alelnöke. Az emléklap egy korábbi, romániai szereplésünk alkalmából készült, és az érsemjéni Kazinczy Lajos huszárezredes mellszobor átadásának ünnepségén való részvételt köszönte meg. A huszárcsapatunk képviseletében 2019. november 17-én a romániai Rév településen járt Csontos János tagtársunk, ahol Bersek József honvéd huszár­ ezredes (szintén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőse volt) tiszteletére avattak emléktáblát.

Szoboszlai Endre, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában