advent és a karácsony lényege

2019.12.06. 18:51

Megkezdődött a betlehemes találkozó

Ezen a hétvégén csaknem 300-an tartják, éltetik a hagyományt.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Megnyitották a XXIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozót Debrecenben, a Kossuth téren, péntek késő délután. A rendezvényre a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból is érkeztek csoportok azért, hogy megosszák a karácsonyi születés örömhírét.

– A vásári forgatagban és a folyamatossá vált black friday árnyékában, amikor a modern Mikulás már kék kabátban érkezik és kirakja a zsákját közölve, hogy tessék, lehet vásárolni, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi is advent és a karácsony lényege – fogalmazott nyitóbeszédében a Nagytemplom előtt felállított színpadon Gyöngy Péter, a találkozó főszervezője, a Motolla Egyesület vezetője. Hangsúlyozta, a karácsony bármilyen különösen is hangzik a fényről és nem a vásárlási őrületről szól. Advent szent ideje a csöndes várakozásé. Ilyenkor nemcsak kint hanem bent a lelkekben is nőnek az árnyékok. Míg a fény fogyatkozása egyszercsak megáll és megszületik Jézus, Isten fia, a megváltó, akit az igazság napjának is neveznek. Gyöngy Péter szerint ilyenkor bennünk is megáll a fény zsugorodása és karácsonykor újra növekedésnek indulhat. Ez az ünnep lényege – foglalta össze. Kifejtette: a Betlehemezők ebben a történetben tevőleges vesznek részt, a misztérium általuk is történik. A minden éves szolgálat, amit a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkező csoportok végeznek, óriási erőt ad nekünk és a határainkon kívül rekedt közösségeinknek, önazonosságuk szerves részét képezi. – Köszönjük nekik, hogy megtartják, éltetik a hagyományt és megosztják velünk legfontosabb kincseiket. A betlehemes találkozók nem kis hatása, hogy itthon, a környékünkön is újjáéledt ez a szent hagyomány – emelte ki a főszervező.

 

A magyarságtudat része

Majer Tamás debreceni önkormányzati képviselő hozzátette: a betlehemesek nemcsak őrzik, tisztelik a hagyományt, hanem tovább is adják ezt az örökséget, kultúrát, mely nélkül mi nem is lehetnénk igazi magyarok. – Nagyon hálás vagyok azoknak az oktatóknak, akik a kezükbe vették ezeknek a csoportoknak a tanítását, hogy újabb férfiakat, nőket állítanak a csoportokba és nem hagyják, hogy ez Magyarországról, a Kárpát-medencéből kivesszen – jelentette ki. Úgy vélte, Debrecen vezetése 14 éve remek döntést hozott amikor megszerezte a találkozó rendezési jogát.

A megnyitó folytatásban Bárdosi Ildikó népdalénekes karácsonyi énekeket adott elő, majd a Debreceni Görögkatolikus Betlehemes Csoport fellépése következett.

A betlehemes csoportok szombaton és vasárnap Debrecen különböző városrészeiben, például templomokban, közösségi házakban, könyvtárakban lesznek láthatóak.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában