hálát adtak az adományért

2019.11.19. 16:53

Ünnepi istentisztelet a Nagysándor-telepen

A Debrecen-Nagysándor-telepi református templom felújítását követően új orgona segíti a gyülekezet éneklését.

Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

Az orgona a 20. század első felében, a hollandiai Heythuysen-i Verschueren orgonaépítő műhelyben készült. A hangszer egy elektromos vezérlésű, multiplex rendszerű, sípos orgona. Hatvannyolc darab födött és hatvannyolc darab nyitott – Principal jellegű – sípot tartalmaz, összesen tehát 136 darab síppal rendelkezik.

Az orgona első otthona a frízföldi Koudum mennonita temploma volt (Doopsgezinde Kerk). 2017-ben a templom gyülekezet nélkül maradt, így azt bezárták, és az épületet értékesítették. Ekkor került a hangszer Paul M. de Jong látókörébe, aki évtizedek óta használt orgonákat juttat el magyarországi, erdélyi vagy kárpátaljai gyülekezetekbe. A Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével ez a hangszer Debrecenbe, a Nagysándor-telepi gyülekezet megújuló templomába került. A gyülekezet az orgonát a Paulus Orgonaépítő Műhelyben felújíttatta, majd a templomi munkálatok befejezése után elhelyezte a Pósa utcai templomban.

Augusztus 25-én ünnepi istentisztelet keretén belül az egyházközség hálát adott a megújult templomért. A hangszert adományozók akkor nem tudtak részt venni az alkalmon. November 18-án egy holland küldöttség látogatott Debrecenbe, köztük az orgona közvetítője is. A vasárnapi istentiszteleten a gyülekezet köszönetet mondott a nagylelkű adományért.

Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

Paul M. de Jong, a 105. zsoltár szavaival köszöntötte a gyülekezetet, kifejezve örömét, hogy újra méltó helyre került egy hangszer.

Dr. Csabina Sándor, a Debreceni Református Egyházmegye gondnoka köszönetet mondott az orgonaadományozás évtizedes szolgálatáért. Külön öröm, hogy immár két Verschueren típusú orgona segíti a debreceni református gyülekezetek ének-zenei szolgálatát (a Debrecen-Kossuth utcai református templomban is hasonló hangszer található).

Iszlai Endre, a gyülekezet lelkipásztora kiemelte: „Isteni csoda, hogy akkor, amikor egy Debrecentől 1700 kilométerre lévő hollandiai település kis templomát gyülekezet hiányában bezárják, annak orgonája egy növekvő gyülekezet megszépült templomába került. Isten ugyanis gondoskodott arról, hogy ez a hangszer ne szűnjön meg hangjával gyönyörködtetni, de főképp betölteni azt a szerepet, amelyre hivatott: Isten nevének magasztalását szolgálni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában