helyi kultúra

2019.11.08. 13:07

Tartalmat kapott a közösségi ház Biharkeresztesen

Hat éve a Biharkeresztesi Közösségi Ház még nem volt egyéb, mint üres falak, új bútorok és rengeteg játék.

Hatalmas teher volt az ott dolgozók vállán, hogy ezt a teret meg kell tölteni programokkal, gyerekekkel. Minden nap azon izgultak, hogy kik térnek be hozzájuk, melyik játékkal szeretnének játszani, mi okoz a gyerekeknek örömet. Rengeteg élményben volt részük. Mára azonban nagyot változott a helyzet. Megünnepelték a hatodik születésnapot, és beszélgettek a programokról is.

Temérdek program

Kirándulásokat szerveztek Nyíregyházára, a Vadasparkba, Debrecenbe a Százholdas Pagonyba, az egyetemre, Berettyóújfaluba a tűzoltóságra, a Makk Károly-moziba. Voltak családi programok is. Köztük multikulturális nap Choli Daróczi Józseffel, apák napja a mindenkit megmozgató sportvetélkedővel, közös szalonnasütések, főzések. Mindezekkel az volt a céljuk, hogy közelebb kerüljenek a hozzájuk járó gyerekek családjaihoz.

A közösségi ház munkatársai szoros együttműködésre törekszenek a helyi intézményékkel, a Bocskai István Általános Iskolával és a BSZC Bocskai István Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumával fonódott legszorosabbra a kapcsolatuk. Számíthatnak rájuk, ha családi sportnapot rendeznek, ha vetélkedőt, ha Szakmák Éjszakáját vagy más rendezvényeket. Nyáron szívesen látják a diákmunkásokat és a közösségi szolgálatos diákokat.

Kezdetektől fogva szoros együttműködésre törekedtek a roma nemzetiségi önkormányzattal is, akik minden évben náluk tartják a mikulásünnepségüket, de higiéniai napot, egészségnapot is szerveztek már együtt.

Támogatják a helyi hagyományőrző klubokat, egyesületeket a maguk szerény módján. Akár az általuk szervezett programon csapatot indítanak, így a Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület csigacsináló versenyén, vagy a Bihariak Biharért Egyesület által szervezett táborban kézműves délutánt tartottak. A Szarkaláb Hagyományőrző Néptáncegyüttes rendezvényeire minden évben sós tallért sütnek. A Csicsóka tájház számára megalkották „Miska bácsit”, „Bözsi nénit” és „Jancsikát”, a tájház szimbolikus figuráit. A Keresztesi Lovagok rendezvényére tombolajegyet árultak.

A felnőtteknek is szerveztek

Jó kapcsolatot alakítottak a Komádi Közösségi házzal, már kétszer is szerveztek közös sportversenyt.

Délelőtt legfőképpen a felnőtt lakosságot várják, van, akiknek önéletrajzírásban, kérvénymegírásban vagy akár üdülési pályázat megírásában tudtak segíteni. Rendszeresen kapnak adományokat magánszemélyektől, egyesületektől. Felnőttprogramokat is szerveznek. Legsikeresebb a hagyományőrző teadélelőttjük, amely kísérleti jelleggel indult 6 éve, heti 2-3 fővel, jelenleg 20 személy jár rendszeresen a kézműves délelőttre.

Az elkövetkező években hasonló színvonalú segítséget szeretnének nyújtani a városban lakóknak.

Juhász Angéla

Ezek is érdekelhetik