Suba Nikolett

2019.11.14. 07:40

Ős(z)i ünnepeink: holtak, szellemek

Nyitottnak kell lennünk az újra, ami által mi is fejlődhetünk.

DSzC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Woman holding jack o lantern over face

Fotó: AFP

Bár lassan vége az őszi ünnepkörnek, de érdemes néhány dolgot megemlíteni a témával kapcsolatban. Ősi ünnepnek számít a mindenszentek, a halottak napja és a halloween is. A 21. században, amely rengeteg hagyományt őriz és teremt is, valószínűleg a mi korosztályunk a legnyitottabb az újra, és próbálunk népszerűvé tenni olyan hagyományokat, amelyek kevésbé ismertek hazánkban. Ide tartozik a halloween, ami egy amerikai ünnep: valójában a keltáktól származik, akik azzal, hogy beöltöztek különböző jelmezekbe, azt akarták elérni, hogy az ekkor vándorló holtak szellemei ne tudják az élőket megzavarni és nyugodtan átérjenek a túlvilágba. Ez a szokás megmaradt az amerikaiak körében, de szép lassan gyökeret vert Európában, Magyarországon is. Nálunk inkább a november 1-jén tartott mindenszentek az ismert ünnep, ekkor megemlékezünk az elhunyt szeretteinkről. Nagyon szép és mély érzelmekkel bíró ünnepekről van szó, pontosan ezért tartják a felnőttek tiszteletlennek, ha halloweent ünneplünk ezek helyett.

A két ünnep egyidejű megünneplése a mi korosztályunk szemében nem számít tiszteletlenségnek. Meg kell őriznünk hagyományainkat, de nyitottnak kell lennünk az újra is. Nagyon valószínű, hogy a halloween nem fog olyan mértékben elterjedni nálunk, hogy a mi ősi hagyományunk megszakadjon, de az nyilvánvaló, hogy jól megfér egymás mellett a régi és az új. Az őszi ünnepkör már nemcsak a keresztények számára fontos, hanem mindenkinek, ezért nincs értelme azon vitázni, melyik ünnepet tartsuk meg, mert mi dönthetjük el, mit és hogyan ünneplünk.

Suba Nikolett, DSzC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában