kiállítás

2019.11.27. 13:06

Nyíracsádi ikonok hallgatják a muzsika hangját Debrecenben

Nyíracsádi ikonokban gyönyörködhetnek a tárlatlátogatók a Zeneművészeti Kar Galériájában.

November utolsó vasárnapján a Nyíracsádi Ikonfestő Kör kiállításának megnyitójára gyűlt össze az érdeklődők szép számú serege a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Izatom-Art Galériájában. A tárlatlátogatókat Debreceni Tamás, a galéria vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy túl vannak a kétszázadik kiállításon, de a nyíracsádi anyag egyedülálló a sorban, hiszen ez az első, kizárólag ikonokból álló kiállítás a galéria történetében. Így még inkább érthető, hogy meglehetősen nagy volt az érdeklődők száma. Ezt követően Plesch Attila, a konzervatórium dékánhelyettese házigazdaként arról beszélt, hogy mennyire összefonódik a művészetek palettáján a képzőművészet és a zene. Bár a gondolatok megjelenítése más formájú, azok üzenete szorosan egymás mellett él. A dékánhelyettes beszélt még a bibliai téma különleges képi ábrázolásáról, majd átadta a szót dr. Nagy Jánosnak, Nyíracsád község polgármesterének, aki az ikonok teológiájáról fejtette ki gondolatait, majd részletesen bemutatta Vereb Csabáné egyik nemrég elkészült, aktuális témájú ikonját, amely Jézus születését ábrázolja.

Ablak a mennyország felé

A megnyitó végén Vereb Csabáné, a nyíracsádi ikonkör vezetője szólt a megjelentekhez.

„Minden ikon egy kicsit ablak a mennyország felé. Mi most ötvenegy ablakot nyitottunk önöknek, melyeken át a földi világon túlra tekinthetnek. Az ikonfestés ugyanakkor imádság is az alkotó, és a megfestendő szent között”

– fogalmazott Vereb Csabáné, aki lelkes magyarázatával egy pici bepillantást engedett az ikonok elkészítésének folyamatába is. Beszélt az ikonfestészet lelki hátteréről és technikájáról, valamint a képzőművészeti kör munkájáról, az általa rendszeresen szervezett, és a görögkatolikus egyház támogatását élvező ikonfestő táborokról is. A kiállítás anyaga nagyon változatos és színes. A legismertebb Jézus- és Szűzanya-ikonok mellett különleges alkotások is láthatók Debrecenben. A megnyitót követően Takács Ákos, a konzervatórium végzős hallgatója Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című zongoradarabjával varázsolta el a kiállítás résztvevőit.

Hogyan is kezdődött?

A Nyíracsádi Ikonfestő Kört 2011-ben hárman alapították, azóta töretlen és egyre népszerűbb a működése. Annak idején Szűcsné Tardi Ildikó hozta az ötletet, amit megosztott Lőrincz Andrásné Julikával. Csaknem azonnal csatlakozott hozzájuk Vereb Csabáné Judit, aki pedagógus és rajztanári múltjával hamar egy egész kis csapatot szervezett, és megszerettette velük az ikonok csodálatos világát. Judit képezni kezdte magát, kurzusokon vett részt, lelkesen irányította a festeni vágyó felnőtteket, akik mellé ifjúsági tagozatot is szervezett. Évente két alkalommal ikonfestő tábornak is otthont ad Nyíracsád, ahova az ország minden pontjáról érkeznek résztvevők. A debreceni tárlaton tizennégy alkotó összesen ötvenegy munkája látható. Az ikonok december 20-ig tekinthetők meg a Zeneművészeti Kar galériájában.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik