reformáció

2019.11.03. 14:17

Mit jelent Nyíracsádnak az egyház?

A kérdésre keresték a választ, majd fáklyával vitték a megújulás lángját a reformáció napján Nyíracsádon.

Október utolsó estéjén a reformáció gyökereire, Luther Márton egyházmegújító tevékenységére emlékeztek a nyírségi település református gyülekezetében. A helyi és a környező helységekből érkezett hívek a műemlék templom felújítása miatt a gyülekezeti teremben hallgatták Komor Csaba lelkipásztor szavait, aki a 130. zsoltár éneklését követően az Újszövetségből, Jakab leveléből olvasta fel az aznapi igeszakaszt. Ezt követően Ravasz László egykori református püspök gondolataihoz igazodva arra kereste a választ, mit is jelent az emberek számára az egyház.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Mi nekünk az egyház?

– A mai ember számára lehet az egyház emlék, ami a történelmet, esetleg őseinket idézi, munkahely, ahol szolgálunk, keresztény intézmény, ahol segítséget kapunk, ha baj van, és ahol törődnek velünk, és lehet kegyelettel teljes régi alkotmány, amit illik tisztelni. De vajon tudunk-e úgy tekinteni az anyaszentegyházra, mint az édesanyára, akitől gondoskodást, szeretetet, törődést kapunk, aki magához ölel, és mellettünk van örömben és fájdalomban egyaránt? Ha tudunk édesanyaként tekinteni az egyházra, megérezzük, hogy mi magunk vagyunk az egyház. Isten egyháza attól lesz teljes, ha tudunk együtt örülni a másikkal, vagy éppen osztozni a szenvedésében, és tudunk együtt imádkozni embertársainkkal, embertársainkért – hangzottak a lelkipásztor szavai. Komor Csaba arra is rávilágított, hogy Luther Márton nem véletlenül október 31-én tűzte ki a wittenbergi várkápolna kapujára a 95 pontot, ugyanis tudta, hogy a következő napon tele lesz a templom. Így kapcsolódik össze elválaszthatatlanul a reformáció ünnepe a mindenszentek és a halottak napjával.

Fáklyás felvonulás

Az ünnepi istentisztelet után a mintegy ötvenfős gyülekezet énekszóval, fáklyával vonult körbe a falu főterén, majd a református templom haranglábját körbe fogva jelképezték az egységet és az összetartozást. Komor Csaba lelkipásztor hálaadó szavait követően a magyar és a székely Himnusz közös éneklésével zárták a reformáció napi megemlékezést Nyíracsádon.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában