Nagy Csaba

2019.11.14. 20:54

Könyvajánló – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Biztos volt már azoknak az embereknek, akik szeretnek olvasni, legalább egy olyan könyv az életükben, ami lelkileg hatott rájuk. Amire azt mondták: ,Na, ezt muszáj ajánlani másnak is, annyira jó lett!

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Nos, az én életemben két ilyen könyv is volt. Ajánlottam már sok embernek, még olyannak is, aki eddig életében egy könyvet nem vett a kezébe. Gondoltam, hogy hátha rá tudom venni arra, hogy elkezdjen olvasni.

Amit most ajánlani fogok, az Rácz-Stefán Tibor írótól a „Fogadj el!” című műve.

Hogy miért is hatott rám ez a könyv annyira? Azt most el is árulom. Sajnálatos módon anyukám nem éppen volt az a mintaanyuka, mint amire mindenki vágyik. Ami azt illeti, elég szegényesen éltünk és emiatt gyakran kiközösítettek és „kifogtak” az általános iskolában. Ez első vagy második osztályban volt, mielőtt iskolát nem váltottam. Mikepércsre, és ott jó osztályba kerültem. Viszont a szakközépiskolában megint az történt, hogy a három év alatt „partvonalra kerültem, itt sem fogadtak a bizalmukba, sokat „szekíroztak”. Itt jöhet a kérdés, hogy ennek mi köze van az ajánlómhoz?

Az, hogy a könyvben a főszereplő lány, Petra ugyanolyan szegényes körülmények között él az anyukájával, mint én. Az életében viszont eljön az a pillanat, mikor ösztöndíjjal felveszik a Szépremények Gimnáziumba, ahova csak gazdag szülők gyermekei járnak. Kezdetekben Petra megpróbálja elhitetni az osztálytársaival, hogy ő is milyen gazdag családból való. Ez egy ideig sikerül is, ám mikor az osztálytársak rájönnek arra, hogy Petra hazudott nekik, egyből kiközösítik őt. Innentől kezdve Petra élete teljesen felfordul. Főleg, mikor az egyik fiú, akit kiszemelt magának, elhívja magához. A lány boldogan fogadja el a meghívást. A fiú lakásán elég sokat isznak, ami eleve nem hangzik olyan jól. Petra italába hamar kábítószer is kerül, aminek a hatására olyan dolgot tesz, ami cenzúrázandó én ezért nem is fogom ide leírni. A lakásban volt elrejtve egy kamera, ami rögzítette a történteket. Másnap mikor a lány iskolába ment, fogalma sem volt, hogy mi történt mindenkivel. Senki sem szólt hozzá, mindenki undorodva nézett rá. Egyszer valaki elmondta neki, hogy mit is csinált azon az estén. Látta is a felvételt, ami már akkorra az interneten keringett.

Petra napról napra szekálás áldozatává vált. Mindenféle idegen hívta fel szexuális kérésekkel, emellett az iskolában sem hagyták békén. A történetben szerepel még Petrának a legjobb barátja Dávid, aki egyébként meleg. Az ő történetét nem részletezem, csak azért említem meg, mert szerepet játszott Petra életében. Ő próbált segíteni a lányon a nehéz időszakban. Csakhogy Dávid láthatólag kevésnek bizonyult, mert Petra a sok sértegetés és megaláztatás miatt el akarta dobni a saját életét. Úgy gondolta, hogy neki már nincs értelme tovább élnie.

Egyik nap otthon begyógyszerezte magát és mikor másnap felébredt, azt kérdezte magában, hogy miért nem tud meghalni?! Az anyukájának volt egy fegyvere valahol elrejtve a házban. Petra tudta is, hogy hol. Hirtelen felindulástól vezérelve úgy döntött, hogy visszaadja mindazt a fájdalmat az osztályának, amit ők okoztak neki. A fegyvert és a töltényt belökte a táskájába, majd mosolyogva elindult. Elérkezett a leszámolás napja. Mindenki olyan fizetni fog – gondolta magában, aki szerepet játszott abban, hogy őt ennyi fájdalom és megaláztatás érje. Hamar kezdetét vette a lövöldözés. A folyosón a saját osztályfőnökét lelőtte, plusz végzett egy lánnyal is. Azt a fiút is el akarta tenni láb alól, és el is tette, aki megszégyenítette azzal, hogy lekamerázta az esetet. Mikor Petra már minden olyan diákot kivégzett, akit akart, fejbe lőtte saját magát is. Persze azt mondanom sem kell, hogy Dávid ettől teljesen összeomlott. Őt Áron vigasztalta, akivel a könyv írása alatt jöttek össze.

Ettől az írótól van egy másik könyv is, ami már jóval ezután az egész lövöldözős ügy után történt. Annak már Dávid és Áron a főszereplői. Ott érzékelhető, hogy Dávidot nagyon megrázta az, hogy Petra képes volt saját magát is fejbe lőni. Hiába megfizetett már mindenki, akinek kellett.

Bennem ez a könyv azért hagyott mély nyomot, mert az, hogy „kifogjanak”, rám is igaz. Bár hála az Istennek ilyen velem nem esett meg, ami a könyvben szereplő lánnyal történt. Úgy gondolom, hogy ez a dolog nem történt volna így, ha Petrát nem vakítja el a fiú, mert amikor bekerült az iskolába, azonnal szemet szúrt neki az a srác. Mindkét fél hibás az én meglátásaim alapján, de főleg az, akitől a videó származott. Mert azért valakit illuminált állapotban felrakni az internetre amint valami megbotránkoztató dolgot tesz, az nem kicsi bűncselekmény. Különben meg is értem, hogy Petra a könyv végén fejbe lőtte saját magát is, mert ezt, amit ő átélt, szerintem senki nem tudná elviselni.

Itt szeretnék mindenkit megkérni, hogy nagyon figyeljen oda, hogy kivel mit csinál, és hogy milyen dolgok kerülnek ki róla az internetre. Ha lelkileg bántalmazva vagytok, akkor inkább kérjetek segítséget, de ne az öngyilkosságot tartsátok az egyetlen megoldásnak, és hogy én mit csináltam volna másképp a főszereplő lány helyében? Nyilván nem ez lett volna az első gondolatom, hanem az, hogy feljelentést tegyek és addig megyek, amíg az illetők börtönbe nem kerülnek. De hát a történet máshogy alakult. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet: nem könnyű olvasmány, viszont nagyon tanulságos..

Nagy Csaba 12. ÉF/2, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában