fáradhatatlanok

2019.11.04. 17:24

Harmincöt éve a dallamok között: születésnapos a Debrecen Dixieland Jazz Band

A zenekar éppen 35 éve, 1984 novemberében alakult meg.

Fotó: Matey István

A Debrecen Dixieland Jazz Band eredeti tagjai Gyarmati Zoltán zenekarvezető (szaxofon), Gyarmathy István (klarinét), Nagy Imre (trombita), Fejes Márton (harsona), Erdei Kálmán (zongora), Tikász Sándor (bendzsó, ének), Fazekas Csaba (bőgő) és Mátyás Ferenc (dob) voltak, de az elmúlt 35 évben számos kiváló debreceni zenész szerepelt az együttesben. A jelenlegi tagok Gyarmathy István zenekarvezető (klarinét), Kovács János művészeti vezető (trombita, ének), Gyarmati Zoltán (szaxofon), Kovács Marietta (hegedű, ének), Tóth Dániel (harsona), Tikász Sándor (bendzsó, gitár, ének), Zádor Tamás (gitár), Kerekes Imre (tuba) és Pataji Géza (dob).

A zenekar honlapján megjelent híradásból kiderül: a 35 év alatt körülbelül ezer koncertet adtak, külföldön 14 országban (köztük az USA-ban) mintegy harminc alkalommal jártak, körülbelül százezer kilométert utaztak, valamint számos rádió-, televízió- és lemezfelvételük készült itthon és külföldön. Többek között olyan jeles helyszíneken játszottak, mint a Tonderi EBU (Európai Rádió Unió) Jazz Fesztivál, a Drezdai Dixieland Fesztivál, a New Orleans-i Jazz and Heritage Fesztivál, a Klaipedai Jazz Fesztivál (Maynard Fergusonnal és Billy Cobham-mal), a United Europe Jazz Fesztivál (Salgótarján, Hradec Kralove és Besztercebánya) és a Megéve-i Jazz Verseny. A Csokonai- és Debrecen Kultúrájáért díjas zenekar Debrecen Értéktárának is része.

Az együttes szeptember elején a Budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválon is fellépett, az erről készült felvétel a napokban került fel a legnépszerűbb videomegosztóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában