Jene Zsófia

2019.11.14. 21:30

„És száll az idő, és száll az idő, és szállnak az évek…”

2019. október 9-én a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma ismét megrendezte a mára már hagyománnyá vált, Szabó Magda köré szerveződő olvasási versenyét.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A vetélkedő témáját idén a debreceni kötődésű írónő egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb műve, A pillanat képezte. Az alkotás Vergilius Aeneisének rendhagyó átirata, melyben Itália megalapításának történetét a kiválasztott Kegyesatya, Aeneas helyett felesége, az eredeti eposzban korán elhunyt Creusa szemszögéből ismerhetjük meg.

A nagyjából háromórás megmérettetés izgalmas feladatokat tartogatott számunkra, amelyek megoldásához mind a mű cselekményével és mitológiai hátterével kapcsolatos ismereteinkre, mind a kreativitásunkra szükség volt, hiszen a klasszikus versenyfeladatokon kívül (mint a totó és az információs játék) elő kellett adnunk egy megadott támpontok alapján kitalált jelenetet, emellett írnunk kellett egy akrosztikont, mely a könyv, és ezáltal a verseny főszereplőjének, Creusának a nevét rejtette. Valamennyiünk számára a memóriajáték bizonyult a legnagyobb kihívásnak, melyben egy csapattag meghallgatott egy csaknem 10 mondatos szöveget a könyvről, amit továbbadott a következő társának, aki ugyanígy tett, az utolsó ember pedig előadta a megjegyzett információkat a zsűrinek, s minél több eredetileg elhangzott szót használt, annál több pontot kapott a csapat. Társaim nevében is mondhatom, ennél a feladatnál az izgalom súlyos nehezítő tényező volt.

A pontok alakulását végigkövethettük egy fehér táblán, ám a küzdelem olyannyira szoros volt, hogy ténylegesen az utolsó forduló döntött el mindent, így az eredményhirdetésig senki nem lehetett biztos helyezésében. A versenyt végül mi, a Debreceni Ady Endre Gimnázium 10. B osztályos tanulói: Felvinczi Fanny Sára, Jene Zsófia és Markó Anna Eszter nyertük.

A résztvevők az ízletes csokoládékon kívül emléklapban is részesültek, az első négy csapat tagjai pedig – a verseny nevéhez hűen – egy-egy Szabó Magda- művet is kaptak nyereményként, melyeket a Jaffa Kiadó biztosított. Az eseményt idén egy közös fotó készítése zárta.

A verseny ismét rendkívül színvonalas és sokrétű volt, bátran ajánlom minden olvasást kedvelő diáknak, mert azon kívül, hogy szórakozva gazdagíthatja műveltségét, eltölthet egy fantasztikus délutánt hasonló érdeklődésű társai körében.

Jene Zsófia, 10. B, Debreceni Ady Endre Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában