Interjú Mészáros Tibor színművész-rendezővel

2019.10.04. 09:45

Szerelemmel átszőtt mindennapok

Ahogyan az író házaspár létezett, példaértékű, igen szórakoztató és tartalmas volt – véli Mészáros Tibor.

Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

Ki volt Szabó Magda valójában? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, melyet október 5-én, szombaton 19 órakor láthat a debreceni közönség a Lovardában. A kétszemélyes előadást Mészáros Tibor rendezte, aki a feleségével, Krajcsi Nikolett-tel viszi színpadra az íróházaspárt, Szobotka Tibort és Szabó Magdát. Az előadásról, az írónőről s a férjével való kapcsolatáról is beszélgettünk Mészáros Tiborral.

Mit tudhatunk az előadásról, miben rejlik a különlegessége?

Porkoláb Gyöngyi fejéből pattant ki az ötlet – aki személyesen is ismerte Szabó Magdát, és nagy rajongója volt – hogy valahogy tovább kellene vinni az írónő szellemiségét és nagyságát. Olyan előadásban gondolkodtunk, ami vele mint emberrel foglalkozik, hiszen sok mindent ő magáról nem tudunk. Ezért azt tűztük ki célul – a feleségemmel együtt immár hárman –, hogy félretesszük a megjelenített novellákat, s kutatómunkába kezdünk. Szabó Magda és Szobotka Tibor naplóiból, a megjelent és meg nem jelent levelezésükből próbáltunk kicsipegetni olyan részleteket, melyekben Szabó Magdáról valójában kaphat a néző pluszinformációt. Az előadással kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy ki volt az az egyébként világhírű és nagyon magával ragadó személyiség, illetve, hogy hogyan élhetett ő a mindennapokban. Ettől függetlenül az előadás nem egy dokumentarista, föltáró mű.

Ami a produkció sajátja, az az, hogy az említett anyagokból jeleneteket és párbeszédes részeket írtunk, így született egy 70 perces előadás, melyben – most már merem mondani – valóban még közelebb kerül a nézőkhöz az eddig „csak” a regényekből ismert Szabó Magda. Megmutatjuk, mennyire sokrétű volt ez a rendkívül intellektuális nő, akinek nagyon fontos volt a humor, s aki olyan szerelemben élt a férjével, ami szintén nem hétköznapi.

Milyen fogadtatása volt az ősbemutatónak?

A nem vártnál is jobb. A legnagyobb kihívása az előadásnak egyébként abban rejlett, hogy hogyan tudjuk csak 70 percben színpadra állítani, ugyanis az első nagyobb anyag, ami megszületett, s azt gondoltuk róla, hogy talán így jó, majdnem 3 órásra sikerült. Nagyon nehéz volt részeket kihúzni, mert mindegyik kimaradó mozzanatról azt éreztük, hogy elveszítünk vele egy színt. De természetesen a nézőknek, akik először látták, nem tűnt fel a hiány. Bár mi azt gondoltuk, ez az előadás inkább az idősebbeket fogja érdekelni, meglepődve tapasztaltuk, hogy nagyon sok, 20-as éveiben járó Szabó Magda-rajongó fiatal is feltűnt a nézőtéren.

Szabó Magda és Szobotka Tibor élete izgalmas és szórakoztató volt | Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

Kinek ajánlja az előadást?

Mindenkinek. Ha párhuzamot akarnánk vonni, Szabó Magda és Szobotka Tibor olyanok voltak, mint Rómeó és Júlia, akik végül mégsem haltak meg, és sikerült nekik az önkéntes száműzetésük. A szerelem és szexualitás végtelenül átszőtte a mindennapjaikat, amiről Szabó Magda olyan csodálatosan, mindeközben szertelen őszinteséggel írt, hogy gyakorlatilag tényleg minden korosztály megtalálja az elő­adásban a magának való részt, mely egészen fiatal koruktól a halálukig ismerteti kettejük útját. Ahogyan ők léteztek, egyrészt példaértékű, másrészt rendkívül szórakoztató és tartalmas.

Mi a legfontosabb üzenete a Magda, a Szabónak?

„Nem az a feladatunk, hogy megmondjuk, Szabó Magda ilyen volt s márpedig így élt. Az írónő naplói és feljegyzései alapján van egy elképzelésünk, mely által szeretnénk megmutatni, hogy még annál is sokrétűbb és színesebb a személyisége, mint amit esetleg regényeiben, műveiben olvashatunk róla.”

Mindenféleképpen túl a tiszteletadáson, az ő nagyságának és szellemiségének a továbbadása a cél.

Milyen meghatározó élménye van Szabó Magdával kapcsolatban?

Tizenkét évig voltam a Csokonai Színház tagja, s játszottam Szabó Magda Macskák szerdája című művének előadásában, melynek díszbemutatójára a szerző is eljött. Nem ismertem őt behatóan, s nyilván ott a bemutató forgatagában sok ember között igazán személyes találkozásra sem volt lehetőségem. Viszont örülök, hogy volt alkalmam érezni az előadáson is azt a szeretetet, amellyel a premierközönség körülvette a debreceni írónőt. Szép emlék és szép élmény.

Pálfi-Tóth Zoé

Borítókép: Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett ölti magára az íróházaspár szerepét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában