fotókkal

2019.10.16. 13:04

Megmutatták a debreceni diákok, milyen jól ismerik nemzetünk értékeit

Remekeltek a kossuthos tanulók az országos hungarikum vetélkedőn.

Fotó: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban írt ki pályázatot nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedők szervezésére. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott, és a 2018/19. tanévben is megrendezte a „Ki mit tud az értékeinkről?” című többkörös megyei vetélkedőt általános és középiskolás diákok részvételével. A megyei döntőn korcsoportonként hét-hét csapat vetélkedett, innen jutott az Kárpát-medencei döntőbe a két első helyezett. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola diákjai mindkét korcsoportban brillíroztak: az általános iskolások második helyezést értek el, míg a középiskolások a dobogó legfelső fokára állhattak.

 

– Erre a versenyre valójában a csapatunk három évvel ezelőtt kezdte el a felkészülést, hiszen először 2016-ban hirdették meg a vetélkedőt. Akkor már összeállt a csapatunk, akkor az általános iskolás kategóriában indultunk, a megyei döntőt már akkor is megnyertük – osztotta meg az előzményeket Naplóval Tóth Marianna Katalin, a középiskolás csapat felkészítő tanára, majd hozzátette: lényegében a hungarikumokból és a kiemelkedő nemzeti értékekből készültek, ehhez a jogi kérdéseket is át kellett nézniük, s a viszonylag fiatal hungarikumtörvényt értelmezni. Fontos volt, hogy a nemzeti értékpiramist megtanulják, annak a szerkezetét átlássák.

Csaknem 140 nemzeti érték

A szép eredmény eléréséhez nagy utat tett meg mindkét csapat, hiszen már a megyei fordulóra is csaknem 140 nemzeti értékről kellett mély tudást szerezniük.

– Kossuthos gyerekekről van szó, a tanárok nagyon sok versenyen indítják őket, hiszen rendkívül értelmes gyerekek, nagyon jó és kitartó tanulók, s még ezen kívül napi szinten valamilyen sport is jelen van az életükben. A mostani csapatban van olyan fiú, aki az ifjúsági magyar jégkorong-válogatottban szerepel, s mindezek mellett a szülő ház részéről is megvan az elvárás.

„A felkészülés szempontjából ezért nehéz dolgom volt, vadászni kellett a lyukasóráikat, akkor próbáltam velük foglalkozni”

– beszélt a pedagógus a felkészülési időszak nehézségeiről.

Kutyafelismerés és íjászkodás

A döntőt szeptember 19-20-án tartották Balatongyörökön, ahol 12 középiskolás, valamint 15 általános iskolás csapat mérte össze tudását. A versenyen nem a megszokott módon kellett az elsajátított ismeretekről tanúbizonyságot tenni.

– Változatos módon kérték számon a gyakorlati tudást, például kürtős kalácsot kellett sütniük a gyerekeknek, Puskás Ferenc tiszteletére kapura kellett lőniük, kalocsai mintát kiszínezni, sőt íjászkodás, labirintusból való kijutás és magyar kutyafajták felismerése is szerepet a feladatok között – mondta el Tóth Marianna.

Kiss Dóra

A nemzeti értékek nagy tudói

A hungarikum vetélkedőn az általános iskolások versenyén a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola csapata második helyezést ért el.

  • Csapattagok: Jurek Zsuzsa, Kótai Kitti, Pető Boróka, Tovtin Anasztázia
  • Felkészítő tanáruk: Kormos Attila
  • A középiskolai versenyben pedig szintén a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola csapata remekelt, az első helyen végzett.

  • Csapattagok: Németh Péter, Zsurka Kristóf, Bartók András, Sárkány Veronika Szonja
  • Felkészítő tanáruk: Tóth Marianna Katalin.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában