minden, ami összeköt

2019.10.21. 12:53

Hétvégén kezdődik a Görkapocs Fesztivál

Találó szlogennel nyitja meg kapuit a Görkapocs Fesztivál a Görögkatolikus Metropólia szervezésében.

20191016 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Újra a széles közönség előtt mutatkozik be a közeljövőben a Görögkatolikus Metropólia, október 25. és 27. között rendezi meg ugyanis a Görkapocs Fesztivált. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Metropólia székházában. képen: Kocsis Fülöp, érsek-metropolita

Fotó: Matey István

Néhány év kihagyást követően 2019-ben is megrendezi a Görögkatolikus Metropólia a már több évtizedes hagyományoknak örvendő seregszemléjét.

„Minden, ami összeköt” szlogennel október 25. és 27. között a Főnix Csarnokban, valamint az Attila téri főszékesegyházban ünnepi liturgia zárja a programsorozatot. Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke és Nemes József, a Lautitia Kóruscsalád karnagya a fesztiválról a közelmúltban tartott programismertető sajtótájékoztatót. – Ez alkalommal sem mi vagyunk a kezdeményezők, csupán alkalmazkodunk a lélek indíttatásából fakadó megmozduláshoz. Így született az első Görkapocs is Nyíregyházán, mégpedig egy, már több évtizede működő ifjúsági rendezvényünk részeként. Ekkor közel 1500 fiatal zarándokolt el Máriapócsra, melynek Nyíregyháza volt az egyik állomása. A következő évben Tokajban próbálkoztunk, ahol be kellett látnunk, hogy bár a görögkatolikus fesztiválnak nagy hozadéka van, rendkívül fáradságos megszervezni. Úgy döntöttünk, nem veszít az értékéből, ha kicsit ritkábban és nem minden évben rendezzük meg a találkozót – fogalmazott Kocsis Fülöp.

Seszták István főhelynök, Kocsis Fülöp metropolita és Nemes József karnagy
Fotó: Matey István

Keresztény élet

– A Görkapocs olyan rendezvénysorozat, melyben görögkatolikus egyházunk a világ elé áll, és megmutatja magát azok számára, akik nem ismerik az egyházunkat és annak intézményeit, közösségeit. Már az első fesztivál is sokak számára okozott örömteli meglepetést. Ezen keresztül szeretnénk kifejteni azt a missziót, amit Krisztus ránk bízott. Nincs szó magamutogatásról, sem öntömjénezésről, hanem arról, hogy ezen a színes hétvégén keresztül szeretnénk megmutatni a világnak, hogy mit hoz a keresztény élet, a közösség, mit eredményez az Istennel való együttműködés. Egyre bővülő tevékenységeinken keresztül valójában az Isten tetteit szemléljük – összegzett az érsek.

Családi hétvége lesz

Seszták István főhelynök elmondta, bátor kezdeményezés, hogy most először többnapos lesz a Görkapocs Fesztivál. – Péntek kora estétől vasárnap délutánig szeretnénk ezt az érzést átadni, ahol többek között a görögkatolikus oktatási intézmények is bemutatkoznak. Közel harminc iskola és óvoda rövid műsorral, vagy szórólapok segítségével mutatkozik be és lesz jelen szombaton a Főnix Csarnokban, ahol természetesen az imádságok sem maradnak majd el – fogalmazott.

Nemes József karnagy elmondta, szeretnének házigazdaként jelen lenni a grandiózus hétvégén, és mivel a Ghymes együttessel már régóta jó kapcsolatban vannak, remélhetőleg együtt még közelebb kerülhetnek majd a közönséghez. A szervezők többek között Bagossy Brothers Company-koncerttel, a Ghymes és a Lautitia Kórus közös fellépésével, gólyalábas és gyermekműsorral, tudományos elő­adásokkal, s – természetesen – vasárnapi szent liturgiával várják a www.gorkapocs.hu honlapon előzetesen regisztrált érdeklődőket.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában