balásházys tehetségek

2019.10.28. 17:30

Csiszolatlan gyémántok a debreceni zenei életben

„Fiatalok, ez a rendbontás most olyan édes!”

20191008 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Balásházy-középiskola énekes diákjai adtak interjút a Naplónak. képen: Ladányi Benedek, Hűse Krisztina

Fotó: Kiss Annamarie

Több mint 650 ezerszer látták már azt a videót, melyben a Balásházy-középiskola két diákja fiatalos bájjal és könnyedséggel kelti új életre a Bagossy Brothers Company Olyan Ő című számát. Az ösztönös tehetséggel rendelkező csiszolatlan gyémántok az iskola minapi haranglábavatóján szerepeltek. Hűse Krisztina és Ladányi Benedek elő­adása nemcsak a jelenlévők, hanem az internetezők szívébe is gyorsan belopta magát.

Váratlan népszerűség

A Balásházy 10. osztályos tanulói igazán még fel sem fogták sikerüket. – Hihetetlen, hogy hirtelen ilyen nézettséget hozott számunkra az iskolai fellépés! – mondja Krisztina.

Produkciójuk azért is különösen figyelemre méltó, mivel a fiatalok nem rendelkeznek zenei előképzettséggel. Krisztina életében mindig fontos szerepet töltött be a zene és az ének, de hobbiszinten. Korábban érték csalódások egy-egy tehetségkutató miatt, de a zene szeretete túlélte ezeket a kisebb mélypontokat.

Sosem gondolta, hogy végül egy iskolai szereplés hozza meg neki azt a pozitív visszaigazolást, amire mindig is vágyott, és amit elsősorban a tehetségkutató műsoroktól várt.

A páros másik tagjának, Benedeknek is volt már kapcsolata a zenével. A fiú két éve citerázik, így főként a népzenével foglalkozott, a modern műfajú dalok – Krisztinával ellentétben – tőle távolabb álltak. – Meglepődtem, mikor tanárnő felkért, mivel előtte sosem énekeltem, és addig a dalt sem ismertem. De végül nagyon jól éreztem magam a feladatban – mondta.

Kettejük személyiségének és hangszínének ötvözete végül remekül illeszkedett a népzenei dallamvilágú, de mégis mai fűszerezésű Olyan Ő című számhoz.

A közös produkcióra való készülődés intenzíven, de gördülékenyen zajlott. A fiatalok korábban sosem dolgoztak együtt, mégis hamar kialakult köztük az összhang és a barátság. Felkészítő tanáruk, dr. Fazakasné Kaló Klára természettudományokat és biológiát tanít, melyek viszonylag száraz, természeti törvényeken alapuló tárgyak. Mint mondja, emiatt is törekszik az értelem mellett az érzelmekre is hatni.

Fotó: Kiss Annamarie

A haranglábavató és kollégiumátadó ünnepség kiváló alkalom volt erre. Az ünnepi műsor forgatókönyvében a komolyabb témák mellé egy könnyed, fiatalos műsorszámot is szánt, melyre Krisztina és Benedek párosa tökéletes választásnak bizonyult.

– Nagyon örülök tanítványaim váratlan sikerének.

„A titok egyszerű: a tehetség mint adottság, a tanártól, a mentortól származó megfelelő instrukciók, a befektetett munka és a könyörtelen gyakorlás. Ez tette a produkciót könnyeddé, természetessé, átütővé”

– vélekedett.

Hozzátette: könnyű volt dolgozni a fiatalokkal, akik a 2 és fél hetes felkészülésen végig alázattal álltak a feladathoz. Krisztina mosolyogva mesélte, hogy már maga a felkérés is óriási megtiszteltetés és öröm volt számára, az pedig különösen imponáló volt, hogy nem egyedül kellett énekelnie. Egyfajta biztonságot, több önbizalmat adott neki, így kevésbé izgult.

A jövő zenéje

Krisztina a jövőben szeretne komolyabban is foglalkozni az énekléssel. A középiskola befejezéséig azonban – mint mondja – mindez továbbra is csak hobbiként illeszthető be az életébe. Jelenleg a tanulás az első számára. Benedek még bizonytalan. Szívesen maradna a tanult szakmájánál, de a zene is fontos neki.

A tinédzserek attól sem zárkóznak el, hogy közösen folytassák útjukat a zeneipar felé vezető rögös úton. Mindazonáltal azt is tudják a tehetség önmagában sajnos nem elég. Az ismertséghez, és a minőségi produktumhoz szükség van megfelelő szakmai támogatói háttérre is: menedzserre és szponzoráció­ra. Mi mindenesetre bízunk benne, hogy még sokszor láthatjuk és hallhatjuk őket.

Akik figyelmét pedig a véletlen folytán mind ez idáig elkerülte az említett videó, feltétlen szánjon rá pár percet, mert a két fiatal által elkövetett „rendbontás” valóban olyan édes!

Lovassy Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában