Paprikával vagy anélkül?

2019.10.05. 15:59

A Homokkertbe kellett menni egy jó slambucért

Hagyományos és ízesített slambucok versenyeztek szombat délután a Homokkerti Közösségi Házban.

Fotó: Kiss Dóra

Gomolygó füst, jó hangulat és remek illatok töltötték meg szombat délután a Homokkerti Közösségi Ház belső udvarát, ugyanis immár 14. alkalommal szervezte meg a Homokkerti Kertbarát Kör a kertbarát közösségek slambucfőző versenyét.

– Minden év október első hetében rendezzük meg ezt a slambucfőző versenyt, ahol a Debrecenben működő kertbarát körök vesznek részt. Hagyományos, illetve ízesített slambucok kerülnek a zsűri elé, akik íz, küllem és állag alapján pontozzák az elkészült ételeket. Azért döntöttünk évekkel ezelőtt a slambuc mellet, mert ez Debrecen, illetve környékének hagyományos étele, mely a Hortobágyról ered. Régen a pásztoremberek ezt főzték, ehhez tulajdonképpen nem kellett sok minden – osztotta meg a Naplóval Gyug Ferencné, a Homokkerti Kertbarát Kör vezetője.

Ebben az évben 13 csapat nevezett a megmérettetésre, s készítették el a környékre jellemző hagyományos ételt.

 

Csülkös slambuc

A hagyományos slambucban nincs helye paprikának, az ízesített változatot azonban már lehet színezni, sőt akár csülök is kerülhet bele.

– Hagyományos slambucot is szoktunk készíteni, de ezt a csülkös slambucot is többször csináltam már. Ugyanúgy füstölt szalonna van benne, de több hagymát rakunk bele a csülök miatt. A csülköt megcsináljuk pörköltalapnak, paprika nélkül, így fehér marad az étel. Amikor már félig megfő a csülök, beletesszük a krumpli, s jól összedísztoljuk, ezt követően felöntjük vízzel, utána mehet bele a tészta is – ismertette receptjét Anton Sándor.

Néhány bográccsal arrébb Debreceni Sándor a hagyományostól egy kicsit eltérő slambucot készített, az ő ételébe került egy kis darált paprika is.

– A végén az ételnek össze kell állni kis labdára, s harmincháromszor kell megforgatni. Főzés előtt kivettem a szalonnát, majd ha kezdem forgatni, akkor zsírozzuk vele a bográcsot – tudatta a hajdúnánási Debreceni Lajos, aki már öt alkalommal nyerte meg a versenyt.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában