bővül a látóterük

2019.08.05. 18:17

Idegen helyen kellett boldogulniuk

A diákok és a tanárok látáskörének bővítésére is lehetőség adódik az iskolában.

Fotó: Olvasónk felvétele

Az alábbiakban a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma két tanulójának írása olvasható.

A diszkrimináció ellen

Az utolsó tanítási napon egy Erasmus+ rendezvény keretében sikeresen lezárult iskolánk Erasmus+ KA2 pályázata, melynek címe „Stick together – Stand against discrimination in the EU”. Német, spanyol, olasz és magyar diákok dolgoztak együtt a programban, melynek célja a diszkrimináció jelenségeinek megismerése, az összefogás, az előítéletek leküzdése egy nyitott és demokratikus európai társadalom érdekében. A résztvevők több – mentális, fizikai, etnikai, vallási, kulturális – szempontból vizsgálták a diszkrimináció témakörét: kutattak, prezentációkat, kisfilmeket készítettek, és a program végén egy közös társasjáték is készült, amellyel játszva jobban megérthetjük az egyes országok kisebbségeinek helyzetét és a diszkrimináció elleni küzdelem lényegét.

A projekttalálkozókon a diákok életre szóló élményeket szereztek, és barátságokat kötöttek, hiszen a többi résztvevő családjainál laktak, így bepillantást nyerhettek új kultúrákba, az olasz, spanyol vagy épp német mindennapokba. Ugyanakkor fejlődött a nyelvtudásuk, és megtanultak helytállni különböző helyzetekben egy idegen országban.

Tanároknak is

Ezzel párhuzamosan, egy másik pályázat keretében 16 bethlenes tanár vett részt külföldi nyelviskolák, képzőintézetek által nyújtott kurzusokon. A pályázat címe: „Motivált tanárok a sikeres diákokért”. A népes pályázó csapat célja a tanári motiváció, céltudatosság élesítése a tanulók sikere érdekében, az Európában alkalmazott, újító oktatási módszerek megismerése.

Sok úti cél szerepel a mobilitások megvalósításában, mint például Olaszország, Csehország, Anglia, Franciaország, Görögország. Négy pedagógus úgynevezett „job shadowing” tevékenység keretében egy finn és dán középiskola mindennapjaiba kapott betekintést.

Mindkét programról tanárok és diákok meséltek, ezzel is népszerűsítve az Eramus+ projekteket.

Szmutkó Boglárka Veronika, 10.d és Borsos Csaba Benjámin, 1/13.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában