olvasói levél

2019.08.24. 17:34

Ahány lecsó, annyiféle változatban

A napokban a hajdúhadházi Radnóczi Ferenc Kertbarát Kör meghívására lecsófőző fesztiválon vettünk részt. Társaságunk a Csapókerti Kertbarát Kör tagjaiból állt, dr. Sápi Levente vezetésével, valamint a Csapókerti Közművelődési Egyesület tagjaiból, Matkó Mária elnök asszony vezetésével.

Fotó: olvasói fotó

A szervező kertbarátkör elnöke, Szöllős László nagy szeretettel fogadta a vendégeket. A megye több pontjáról érkeztek ide a különféle csapatok, hogy összemérjék a tudásukat, ki tud ízletesebb lecsót főzni. Hajdúdorogról a Görög Demeter Kertbarát Kör két csapattal is indult, de a méhészek és a vadászok is beneveztek a versenyre. Természetesen a szervezők is hozzáláttak a főzéshez.

A hozzávalókról a helyiek gondoskodtak. Bereczki Miklós volt a fő támogatója a rendezvénynek. Saját termésű hagymával, paprikával, paradicsommal látta el a szakácsokat, és elmondhatjuk, hogy ilyen szép, egészséges és finom zöldségeket ritkán szoktunk látni. Öröm volt ezekből főzni. Hajdúhadházon, Márföldi Mihály szépen gondozott telephelyén rendezték meg ezt a versenyt, ahol 14 csapat 20-féle lecsója rotyogott a tűzön. Volt, aki káposztásan készítette el, volt, aki babbal, tojással, rizzsel, kolbásszal és szalonnával. Elmondhatjuk, hogy ahány lecsó, annyiféle változatban készült el. A zsűri az ízharmónia, a tálalás mellett a főzés körülményeit, a tisztaságot és a hangulatot is értékelte. Végül az első helyen egy vadasan készült őzpörköltös lecsó végzett, a második egy kakaspörkölttel és nokedlivel készült különleges lecsó lett. A Csapókert csapata sem szégyenkezett a szalonnás, kolbászos lecsójával, mert nagyon finom lett.

„Össze-kertbarátkoztak”

Egy vándorkupa is gazdára talált, amit Uzonyi Gábor és Uzonyiné Marczin Erika alapítottak a lecsófesztiválra, hogy kiemeljék és értékeljék a hagyományos ízek megőrzéséért tett fáradozást. Ez a kupa most Hajdúhadházon maradt, mert egy itteni csapat főzte a legfinomabb, hagyományos lecsót. Bede Imréné és csapata nyerte meg ezt a kupát.

Jó hangulatban fogyasztottuk el az ételeinket, és közben alkalom nyílt a többi kertbarátköri taggal is összebarátkozni. Köszönet a szervezőknek a figyelmes és udvarias segítségükért, a vendégszeretetükért és a mindenre kiterjedő szervezőmunkájukért!

Hajdu-Horváth Emese, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában