debreceni siker

2019.08.05. 19:12

A Debreceni Népi Együttes lendülete magával ragadta a közönséget

A magyar, s az orosz küldöttség bizonyult a legjobbnak a táncfesztiválon, jutalmuk egyenként 1500-1500 dollár volt.

Fotó: Debreceni Népi Együttes

A Magyarországot képviselő Debreceni Népi Együttes (DNE) állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Törökországban, Isztambulban az immáron 20. alkalommal megrendezett International Büyükcekmece Culture And Art Festival elnevezésű nemzetközi, 10 napos versenysorozat végén, szombaton. A kulturális és művészeti fesztivált eddig hétszer választották meg a világ legjobb folklór fesztiváljának. A 71 országból érkezett tánccsoportok közül 28 indult folklór kategóriában, köztük a magyar együttes is, akik első alkalommal vettek részt.

Minden apró mozdulat

Hercz Vilmos az együttes vezetője meghatottan nyilatkozott a Naplónak a hétvégi sikerről. – Törökországba hortobágyi kanásztánccal, és pásztortánccal készültünk, valamint a Felső-Tisza-vidékről, a Rétközből páros botoló tánc koreográfiát adtunk elő. A színpadi előadásmódunkból sugárzó lendület magával ragadta a török közönséget, emellett az eszközhasználat is elvarázsolta őket. Előfordult, hogy a táncok között viseletet is cseréltünk; szerintem ezek együttese volt a kulcs a győzelmünkhöz – mondta. Vilmos kiemelte, a zsűri nemcsak a színpadi teljesítményt nézte, hanem a magaviseletet és megjelenésüket is nyomon követte, minden részletre kiterjedő figyelem vette körül a versenysorozatot. – Folyamatosan figyelték a mozgásunkat, milyen programon jelentünk meg, mennyire voltunk pontosak, ellátogattak a próbákra, sőt még kirándulni is jöttek velünk. Mindig igyekeztünk a legjobbat kihozni magunkból, s így sikerült egy ilyen szép közös eredményt elérni – fogalmazott.

Emlékezetes pillanat

Vámosi István, a DNE művészeti vezetője is jelen volt a színpadon a nagy pillanatban, s elárulta maximum a közönségdíjjal számoltak, az erős mezőnyt látva nem gondoltak bele, hogy dobogós helyezést is elérhetnek. – Még mindig „sokkhatás” alatt vagyunk, leírhatatlan, amit érzünk. Amikor megláttuk a zászlót és az ország nevét a nagy kivetítőn, hatalmas volt a boldogság, s azonnal énekelni, valamint ugrálni kezdtünk, sokan egymás nyakába borultunk a meghatottságtól – vallotta a művészeti vezető. Majd azzal folytatta, hogy hétfőn hajnalban értek haza, s még mindig próbálják feldolgozni a történteket. – A jelenlegi próbatermünkben már ki van téve a plakett. Amint birtokba vesszük az új székházat, azonnal központi helyre kerül, mivel mindig emlékezni akarunk a „hideg rázós” élményre – mondta István.

Barátságos közeg

Kulisszatitokként, Istvántól megtudtuk a német hiphop csoporttal az első pillanattól megtalálták a közös hangot, de a szerb, illetve a szlovák csoport is nagyon nyitott volt a magyar társaságra. Hozzátette, naponta 3-4 óránál nem tudtak többet aludni; változatos és színes programok, fellépések, valamint próbák tették ki a nap nagy részét, esténként pedig a többi csoporttal közösen nemzeti táncesteken buliztak a fiatalok, ahol egymásnak tanították a lépéseket. – Mivel ez volt az első nagyobb fesztivál, melyen részt vettünk, be kellett osztani az energiáinkat, de az utolsó napokban nem tudom honnan kerültek elő a tartalékok. Ahogy a társaimnak is fogalmaztam, a jellem és a lélek diadala volt ez a verseny. Erős közösség a miénk, s tudtuk egymást támogatni – emlékezett vissza, majd hozzátette: az eredmény a Debreceni Népi Együttes és a CIOFF Magyarország közös sikere.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában