„Utazás a családfám körül”

2019.06.28. 10:44

Sokan vettek részt a levéltári „időutazáson”

Sikeresen rajtolt a megyei levéltár családtörténet projektje.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség

Közel 200 vállalkozó kedvű gyermek (és néhány felnőtt) számára adtak ki „nemeslevelet” az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának munkatársai a Múzeumok Éjszakáján a Református Kollégiumban az „Utazás a családfám körül” elnevezésű program keretében. A fiatalok számára különböző készültségi fokban álló címerek álltak rendelkezésükre: volt amit csak színezni kellett, volt, amelyiket ők maguk tervezhettek meg.

Az elkészült oklevelekkel lehetett fényképezkedni is különböző jelmezkellékek segítségével. Bizonyos időszakokban nehéz volt az asztalhoz jutni, így sokan voltak akik csak utóbbi lehetőséggel éltek: gyerekek, felnőttek, családok is fényképezőgép elé álltak a levéltár „családfája” mellett.

„Az est egyik mottója az újrahasznosítás volt, hiszen a szimbolikus családfa bontási hulladékból készült levéltáros kezek által, valamint a kiadott oklevelek fele is újrahasznosított papírból készült.” – mondta el dr. Szálkai Tamás megyei projektfelelős, majd hozzátette: „Többen meg is jegyezték, hogy ez milyen pozitív szemlélet. Ráadásul a levéltárosok szakmai tudása is »újrahasznosult« az est folyamán óránként megtartott három előadás során, amit az is jelez, hogy a tervezett negyedórák helyett mindegyik legalább egy-egy órásra kerekedett.”

A főlevéltáros elmondása szerint igyekeznek minél több megyei településre eljuttatni ezt a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában