programajánló

2019.06.17. 11:20

(Nem csak) a múzeumok éjszakája

Szombat délután négy órától hajnali kettőig lesz a múzeumoké Debrecen belvárosa.

Fotó: Kiss Annamarie

A Múzeumok Éjszakájának idei beharangozóját Koroknai Edit, a Modem ügyvezetője nyitotta meg hétfő délelőtt a Modemben.

Koroknai Edit
Fotó: Kiss Annamarie

– Kijelenthetjük, hogy a múzeumok és a kiállítóterek életében a csúcspontot a Múzeumok Éjszakája jelenti, hiszen ezen a napon több ezer olyan érdeklődőt tudunk bevonzani a tereinkbe, akik más alkalmakkor ritkábban vagy egyáltalán nem látogatják. Minden évben a szentivánéjhez legközelebb eső szombatra esik a Múzeumok Éjszakája, idén ez június 22. lesz.

Városházi látnivalók

Komolay Szabolcs alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény világszinten közel húszéves múltra tekint vissza, így komoly hagyományai vannak.

– Nagyon fontos, hogy meg tudják magukat mutatni ezek az intézmények, melyek komoly tartalmi háttérrel és szakmai anyaggal készülnek a Múzeumok Éjszakájára is. Ezen az estén kinyitjuk a városházát, itt veszi kezdetét ugyanis a rendezvény. 17.30-kor térzenével, 18 órakor polgármesteri köszöntővel, majd térjátékkal, a Csokonai Színház színészeinek közreműködésével. A polgármesteri tárgyalóban és az irodák előtt is a reformkori hangulat lesz majd. A „Debrecen a Szabadság őrvárosa” a Múzeumok Éjszakáján is jelen lesz, a tavalyi éjhez hasonlóan Papp László polgármester szombaton is tárlatot vezet majd. A városházi kiállítások ingyenesek lesznek. A debreceni zsidónegyed az 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekar koncertjével, illetve filmvetítéssel várja a múzeumok világának kedvelőit.

Középen: Komolay Szabolcs
Fotó: Kiss Annamarie

Időutazásra indulhatunk

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója arról beszélt, hogy a levéltár munkatársai Debrecen fővárosi szerepét szeretnék bemutatni, így sok korabeli tárgy segítségével szemléltetik majd, hogy milyen volt ez az öt hónap a Debrecen polgárai számára. – Időutazásra indulunk, megnézhetjük a függetlenségi nyilatkozat kéziratát, a közgyűlési teremben pedig korhű vendéglőt alakítunk ki, ahol a Szeredás Együttes biztosít korabeli zenei hátteret. Kulináris élményekkel is gazdagodhatnak az oda betérők, a Guttenberg-nyomda is működik majd, így a kinyomtatott Kossuth-kiáltványt is beszerezhetjük– fogalmazott.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet
Fotó: Kiss Annamarie

– A Déri Múzeum hagyományosan több helyszínen van jelen a Múzeumok Éjszakáján, a főépületben ebben az évben is kiállítások nyílnak: csütörtökön Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílik, ahol többek között rekonstruálják a festő párizsi műhelyét is – ezt már dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója mondta. – A másik kiállításunk középpontjában a mentősök lesznek, hiszen 1950 és 1972 között az ingatlan adott helyet a debreceni mentőállomásnak. A tárlat kedden nyílik az Irodalom házában. Remélhetőleg a Déri-teret is benépesítjük, ahol lesz tűzgyújtás, a Bocskai Lövészdandár helyőrségi zenekarának koncertje, múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a Zsuzsi vonat is „ kitelepül” a Déri térre – tájékoztatott a Déri Múzeum igazgatója.

Dr. Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója az újdonságokat mutatta be. – Dr. Fekete Károly református püspök saját lakásának műkincseit mutatja be az előzetesen regisztrálók számára. Új időszaki kiállítás nyílik Forradalmárok, utazók, kivándorlók – magyarok Amerikában címmel, melyhez angol és magyar nyelvű tárlatvezetés is kérhető. Fellép a Martin Brass Nagyrézfúvós Együttes, a Bolyki Balázs Soul & Gospel, valamint a debreceni kollégiumi Kántus is.

Dr. Gáborjáni Szabó Botond
Fotó: Kiss Annamarie

Bevonulás orgonaszóra

Oláh István, a Református Nagytemplom lelkipásztora az egyházközség programjait ismertette. – Szombaton 18.30-kor nyitjuk meg a Nagytemplom ajtaját, ahol orgonaszóra léhetünk be a templomba. Múzeumpedagógiai foglalkozásainkból ízelítőt kaphatnak a gyerekek, végigsétálhatunk a panorámajárdán, míg a tornyokból lehetőség nyílik felülről rátekinteni az éjszakai Debrecenre. Dezső Dario éjfélkor orgonakoncertet ad, és érdemes megtekinteni Diószegi Sámuel 1806-os, kézzel írott üzenetét a ma élő debrecenieknek, amit több, egykor emlékeződobozban helyeztek el.

A szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy a belépőjegyeket és karszalagokat célszerű elővételben megvásárolni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában