hit és kultúra

2019.05.23. 13:23

Épülhet a közösségi ház

Új görögkatolikus közösségi ház és turisztikai látogatóközpont épül az Attila téri székesegyház mellé.

Fotó: Molnár Péter

Az objektum alapkövének ünnepélyes letételére csütörtökön délelőtt került sor. A vendégeket Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya és dr. Papp László polgármester köszöntötte. Az épület várhatóan egy év múlva készül el, a város 70 millió forinttal támogatta a fejlesztést. A beruházás a Hit és Kultúra elnevezésű projekt részeként valósul meg.

– Nemrég még játszóteret helyeztünk el, ma már alapkövet teszünk le itt, a székesegyház melletti területen. Bár kisebbségben vagyunk, jelentős részét képezzük a városnak és az egész fejlődésre hivatott nemzetnek is – köszöntötte a vendégeket Kocsis Fülöp érsek-metropolita csütörtök délelőtt a közösségi ház alapkőletételi ünnepségén. Papp László polgármester köszöntőjében felidézte 2015 márciusát, amikor Ferenc pápa engedélyével Debrecen a görögkatolikus metropólia központjává vált.

„Az Attila téren nem csak turisztikai központ, hanem görögkatolikus negyed is épül, ami tovább erősíti Debrecent mint spirituális központot”

– mondta Papp László.

A központ hitéleti tevékenység mellett kulturális szempontból is meghatározó lesz, hiszen az épületben a görögkatolikus kultúrát is bemutatják majd, valamint helyet kapnak kortárs művészeti alkotások és régi liturgiai viseletek is – tájékoztatta a vendégeket Kapin István parókus. A földbe helyezett kapszula többek között pályázati okiratokat és a nemrég elsőáldozó görögkatolikus gyerekek névsorát is tartalmazza.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában