2025.07.05. 15:38
Kígyózó sorok álltak a sátor előtt, mindenki a tiszacsegei halászlét akarta! - fotókkal, videóval!
Idén is rengetegen érkeztek a Tisza partjára, hogy megkóstolják kedvenc levesüket, a halászlevet! Immáron 17. alkalommal rendezték meg a Tiszacsegei Halászlé Fesztivált.
Verőfényes napsütés, lágy szellő, és ínycsiklandozó halászlé, Tisza-part, ezt mind megkaptuk a 17. Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon szombaton, a Tiszacsegei Halászcsárdában és a mellette lévő placcon. Egy hatalmas sátrat állítottak fel, hogy a több mint 20 ezer négyzetméternyi területen mindenki kapjon halászlevet, aki csak ráéhezett. Dél környékén érkeztünk meg a fesztivál helyszínére, és ahogyan gondoltuk, már rengetegen vártak arra, hogy leülhessenek és megegyék a korhely-, vagy akár a tradicionális halászlevüket. Két sor kígyózott a sátor előtt, bent is rengetegen voltak, akik tudták, megéri időben érkezni, ha rövid várakozással szeretnének ételhez jutni.

Forrás: Czinege Melinda
Rengegeteg vendég volt a 17. Tiszacsegei Halászlé Fesztivál
Érkezésünkkor éppen az Agyagbanda húzta a nótát, sokan körbeállták őket, és együtt énekeltek, táncoltak a népszerű bandával.
Természetesen idén is kedvezményesen áron lehetett kapni a halászlevet, valamint a kilátogatók frissen sült, ropogós halat is kérhettek a nagysátor mögötti részen.
Olyan volt, mintha július 5-én mindenki halat akart volna csipegetni, az ország minden tájáról érkeztek a rendezvényre. Többekkel szóba elegyedtünk, és sok olyan kilátogató is volt, aki először fordult meg a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon. Sőt, azok is ettek halászlevet és pontypatkót, akik egyébként nem szeretik a halat (végül kiderült, szombatig). Tünde és Ricsi Berzékről érkeztek Tiszacsegére, először jártak a fesztiválon, a rádióból hallottak az eseményről.
Eddig nagyon jól érezzük magunkat, és hihetetlenül finom a leves. Először vagyunk itt, de biztosan nem utoljára
– emelte ki Tünde. A legtöbben nemcsak kanalazták a halászlevet, hanem több dobozzal vittek haza. Az egyik szakács elmondta, sokan ilyenkor akár 10 adagot is vásárolnak, lefagyasztják, majd karácsonykor előveszik.
A Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon jártunk
Fotók: Czinege MelindaAz ország minden tájáról érkeztek érdeklődők
A kompközlekedés meg sem állt ottlétünk alatt, folyamatosan voltak rajta, és ahogy egyik partról a másikhoz ért, azonnal jöttek is az új utasok. Köztük Nagy Tibor és családja, akik Nyírábrányról utaztak Csegére, ahol egyébként Tibor született.
Itt érzem igazán itthon magam, imádom a Tisza-partot és halat. Akármikor eljövök ide, mindig eszem egy halászlevet, mert az itteni a legfinomabb, nincs párja
– mondta.
Nagy Sándor csárdatulajdonos legutóbbi találkozásunkkor úgy fogalmazott, a fesztivál sikere az elmúlt években nem lankadt, sőt, egyre többen érkeznek a rendezvényre. Ez valóban így van, hiszen rengetegen voltak, tele volt a csárda is, és a sátor mögötti padokon is sokan ültek, valamint a parton sokan hűsöltek, miközben gyönyörködtek a Tiszában. Ahogyan annak lennie kell, voltak árusok, lehetett vásárfiát hazavinni, vagy éppen alkudni a fonott kosár árából, és persze édességet is vásárolhattak az édesszájúak maguknak.
Az este sem fog pörgés nélkül eltelni, Tina Turner emlékkoncertre rophatják a vendégek, amiben közreműködik: Király Linda, Szirota Jennifer, Koós Réka és Gudics Máté. Majd pedig egy óriási mulatós sztár fogja szórakoztatni a vendégeket, aki nem más, mint Kocsis Janika.
Mintegy 3 tonna halból készültek halételek
Idén 15 üstben rotyogott a halászlé. Mintegy 2,5-3 tonna halból készültek a halételek. A helyszínen egyszerre 2 ezer liter halászlé főtt az üstökben, amik körül rengetegen azon dolgoztak, a vendégek minél hamarabb megkapják kedvenc levesüket. Igaz, a tiszacsegei halászlé receptje titkos, de tavaly decemberben a Haonnak szerencséje volt a kulisszák mögé betekinteni, és rengeteg információt megtudni az ínycsiklandozó levesről.
Ajánljuk még: