2025.06.13. 14:45
Bosszantó jelenség a kertekben: mitől rohad a paradicsom alja/csúcsa?
Szakértő mondta el az okokat. Megtudtuk, mitől barnul a paradicsom alja, a választól mi is megdöbbentünk.
A paradicsom igazi kincs, hiszen sokféleképpen tudjuk hasznosítani: alapanyagként rengeteg ételhez szükséges, és például ketchupként akár kiegészítő hozzávaló is lehet. Nemrég egy igazán felháborító dolog miatt kérdezték az Agrofórum szakértőjét: azt szerették volna megtudni, mitől barnul be a paradicsom alja és a csúcsa. A válaszon mi is megdöbbentünk...

Forrás: Napló-archív
A szakértő válaszában kiemeli,
a paradicsom alján, vagyis a bibepont felőli oldalán kialakuló rothadást csúcsrothadásnak nevezik, melynek oka a kalcium hiányára vezethető vissza az említett sajátos tünet alapján.
A kalcium egy nem reutalizálható és a növényen belül igen nehezen mozgó tápelem. Az okozott hiánytünetek ezért a fiatal növényi részeken mutatkoznak meg a leghamarabb, például hajtásokon, fiatal leveleken, terméskezdeményeken.
Nemcsak a paradicsomot veszélyezteti a csúcsrothadás
Hozzáteszi, a csúcsrothadás nemcsak a paradicsomtermesztés, hanem a paprika- és padlizsántermesztés esetében is fennálló probléma lehet. Kezdetben a kalciumhiány tünetei a bibepont közvetlen közelében jelennek meg világosbarna foltok formájában, melyek később beszáradnak, azokból sötétbarna foltok alakulnak ki. Jellemző, hogy a problémával általában már a fiatal termések érintettek, de csak nagyobb termésméret esetében válik láthatóvá az okozott tünet. A barnulás csak a bogyó bibepont felöli oldalát érinti, a magház és a termés kocsány felőli oldala egészséges marad. Idővel a foltok nagy kiterjedésűek és sötét színűek lesznek, hiszen gyakran azokon másodlagos fertőzés, gombás betegségek is kialakulnak. A besüppedő és száradó foltokat rendszerint határozott szegély veszi körbe.
A kalciumhiány tüneteinek megjelenése egyrészt fajtatulajdonság is lehet, hiszen vannak olyan fajták, melyek érzékenyebben és vannak, melyek kevésbé érzékenyen reagálnak a mész okozta hiányra.
A kialakult károkat megszüntetni már nem lehet, ezért tavasztól, a palánták kiültetése utáni időszaktól kezdve a megelőzésre kell hagyatkoznunk.
Mit tehetünk a csúcsrothadás elkerüléséért?
A bejegyzés alapján a harmonikus tápanyagellátásnak kiemelt jelentősége van, hiszen pl. a magnézium vagy kálium túlzott adagolása a kalcium felvételét gátolja. A talaj levegőtlensége, az egyenetlen vízellátás szintén okozhatják a kalcium felvételének gátlását a talajból. A kialakulás közvetlen kivédése érdekében lombtrágyák alkalmazása a legcélravezetőbb, ezzel biztosítható a gyors felszívódása a növényben. A több elemet is tartalmazó komplex lombtrágyákkal a növény számára szükséges mikroelemek nagy része pótolható. Továbbá a kalcium pótlását a termések kötődésétől kezdve több alkalommal a bogyónövekedés időszakában is érdemes elvégezni.
Ez is érdekelhet: