Kertészet

2025.06.13. 14:45

Bosszantó jelenség a kertekben: mitől rohad a paradicsom alja/csúcsa?

Szakértő mondta el az okokat. Megtudtuk, mitől barnul a paradicsom alja, a választól mi is megdöbbentünk.

A paradicsom igazi kincs, hiszen sokféleképpen tudjuk hasznosítani: alapanyagként rengeteg ételhez szükséges, és például ketchupként akár kiegészítő hozzávaló is lehet. Nemrég egy igazán felháborító dolog miatt kérdezték az Agrofórum szakértőjét: azt szerették volna megtudni, mitől barnul be a paradicsom alja és a csúcsa. A válaszon mi is megdöbbentünk... 

Mitől barnul a paradicsom alja? Most megtudhatod!
Mitől barnul a paradicsom alja? Most megtudhatod!
Forrás: Napló-archív

A szakértő válaszában kiemeli, 

a paradicsom alján, vagyis a bibepont felőli oldalán kialakuló rothadást csúcsrothadásnak nevezik, melynek oka a kalcium hiányára vezethető vissza az említett sajátos tünet alapján.

A kalcium egy nem reutalizálható és a növényen belül igen nehezen mozgó tápelem. Az okozott hiánytünetek ezért a fiatal növényi részeken mutatkoznak meg a leghamarabb, például hajtásokon, fiatal leveleken, terméskezdeményeken.

Nemcsak a paradicsomot veszélyezteti a csúcsrothadás

Hozzáteszi, a csúcsrothadás nemcsak a paradicsomtermesztés, hanem a paprika- és padlizsántermesztés esetében is fennálló probléma lehet. Kezdetben a kalciumhiány tünetei a bibepont közvetlen közelében jelennek meg világosbarna foltok formájában, melyek később beszáradnak, azokból sötétbarna foltok alakulnak ki. Jellemző, hogy a problémával általában már a fiatal termések érintettek, de csak nagyobb termésméret esetében válik láthatóvá az okozott tünet. A barnulás csak a bogyó bibepont felöli oldalát érinti, a magház és a termés kocsány felőli oldala egészséges marad. Idővel a foltok nagy kiterjedésűek és sötét színűek lesznek, hiszen gyakran azokon másodlagos fertőzés, gombás betegségek is kialakulnak. A besüppedő és száradó foltokat rendszerint határozott szegély veszi körbe.

A kalciumhiány tüneteinek megjelenése egyrészt fajtatulajdonság is lehet, hiszen vannak olyan fajták, melyek érzékenyebben és vannak, melyek kevésbé érzékenyen reagálnak a mész okozta hiányra. 

A kialakult károkat megszüntetni már nem lehet, ezért tavasztól, a palánták kiültetése utáni időszaktól kezdve a megelőzésre kell hagyatkoznunk.

Mit tehetünk a csúcsrothadás elkerüléséért?

A bejegyzés alapján a harmonikus tápanyagellátásnak kiemelt jelentősége van, hiszen pl. a magnézium vagy kálium túlzott adagolása a kalcium felvételét gátolja. A talaj levegőtlensége, az egyenetlen vízellátás szintén okozhatják a kalcium felvételének gátlását a talajból. A kialakulás közvetlen kivédése érdekében lombtrágyák alkalmazása a legcélravezetőbb, ezzel biztosítható a gyors felszívódása a növényben. A több elemet is tartalmazó komplex lombtrágyákkal a növény számára szükséges mikroelemek nagy része pótolható. Továbbá a kalcium pótlását a termések kötődésétől kezdve több alkalommal a bogyónövekedés időszakában is érdemes elvégezni.

Ez is érdekelhet: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában