Hűsítő finomság

2025.06.14. 20:00

Összefut a nyál a szánkban: így készül a hűsítő, házi kovászos uborka – fotókkal, videóval, recepttel!

Csak egy harapás, és bekapcsol a „klíma”. Nem elég, hogy jól passzol a pörkölt mellé, magában is finom, és még jól is esik a nyári melegben a házi kovászos uborka!

Összefut a nyál a szánkban: így készül a hűsítő, házi kovászos uborka – fotókkal, videóval, recepttel!

Így készül a Zsuzsa néni-féle házi kovászos uborka

Forrás: Balogh Efraim

Ettől garantáltan megjön az étvágyad! Itt a nyár, minden adott egy kellemes grillpartihoz vagy bográcsozáshoz. Millió receptötlet között böngészhet az ember, és persze az is lehet, hogy megvan a saját, jól bevált specialitásunk, amit elkészíthetünk a szabad ég alatt, szeretteink társaságában. Legyen akármilyen pörkölt vagy grillhús terítéken, szinte elmaradhatatlan mellőle a finom savanyúság, ami nem mellesleg már csak azért is jóleshet, mert hűsít is a perzselő melegben. Rengeteg opció közül választhatunk, de szinte biztos, hogy a kovászos uborka ott van a legnépszerűbbek között. Éppen ezért vettük az irányt Hajdúböszörmény felé, ahol Töviskes Sándorné Zsuzsa néni várt bennünket a Civilek a Lakóhelyért Egyesület képviseletében. 

házi kovászos uborka, kovászos uborka, kovászos uborka recept, haon, hajdúböszörmény, debrecen
Ez még nem a végleges állapotban lévő kovászos uborka, de már így is étvágygerjesztő
Forrás: Balogh Efraim

Mikor igazán jó a házi kovászos uborka?

Már a kertajtón belépve, messziről lehetett látni, hogy Zsuzsa néni bizony rákészült a műveletre: terített asztal várt minket a teraszon, aztán közelebb érve kedves vendéglátónk is a tudtunkra adta, hogy előre bekészített egy jókora tál kovászolni való uborkát, ahogy a kapor, illetve a többi hozzávaló is ott várt bevetésre készen. Kiderült, hogy előző nap már elkészült egy adag egyébként, de még nem volt fogyasztásra alkalmas állapotban.

Ez már kezd sárgulni, majd holnap-holnapután lesz jó

 – mondta, közben arra az üvegre mutatott, amit kihelyezett a napra annak érdekében, hogy érlelődjön a tartalma. 

Megerősítette, hogy valóban nagyon jól tud esni a melegben a hideg, roppanós, házi kovászos uborka, pláne azután, hogy kivettük a hűtőből, úgy véli, utána lesz igazán finom. Na, de idáig el is kell ám jutni, úgyhogy lássunk hozzá!

Balra már majdnem kész, jobbra pedig a frissen berakott, házi kovászos uborka
Forrás: Balogh Efraim

Íme, a házi kovászos uborka receptje – ettől lesz igazán roppanós!

Mint Zsuzsa néni elmondta, először meg kell mosni a kaprot és az uborkát, és be kell készíteni a sós vizet.

– Le kell vágni az uborka két végét, és ellentétesen, mindkét oldalról be kell vagdosni – folytatta, majd ezután vett egy körülbelül kétliteres üveget (itt megjegyezte, akár nagyobbal is lehet próbálkozni, például ötliteressel), és az aljára helyezte a kistányéron lévő kaprot, majd egy fakanál segítségével helyet csinált az uborkáknak. Tulajdonképpen telepakolta a befőttes üveget, majd annak tartalmát leöntötte másfél liter vízzel, amihez már ezt a lépést megelőzően három kanál sót adott. 

– Egy kicsit erősebben, sósabban szoktam, ettől lesz jó ropogós, kemény az uborka

 – fedte fel módszerét. Majd megragadott két szelet pirított kenyeret, amiket ráhelyezett az üveg tetejére, végül pedig nejlonzacskóval zárta el a száját. 

Kiteszem a napra, ott majd meg fog sárgulni, ehhez vagy három nap kelleni fog. Utána leveszem róla a kenyeret, egy kicsit még hagyom a napon, és kész is

 – ismertette a folyamatot Zsuzsa néni. 

Az alábbi videóban részletesen megmutatjuk, hogyan készül a házi kovászos uborka, így akár te is elkészítheted otthon, ha kedvet kaptál hozzá!

Klasszikus kovászos uborka receptet találhatsz a Mindmegette oldalán is. 

Ajánljuk még:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában