2025.06.14. 20:00
Összefut a nyál a szánkban: így készül a hűsítő, házi kovászos uborka – fotókkal, videóval, recepttel!
Csak egy harapás, és bekapcsol a „klíma”. Nem elég, hogy jól passzol a pörkölt mellé, magában is finom, és még jól is esik a nyári melegben a házi kovászos uborka!

Így készül a Zsuzsa néni-féle házi kovászos uborka
Forrás: Balogh Efraim
Ettől garantáltan megjön az étvágyad! Itt a nyár, minden adott egy kellemes grillpartihoz vagy bográcsozáshoz. Millió receptötlet között böngészhet az ember, és persze az is lehet, hogy megvan a saját, jól bevált specialitásunk, amit elkészíthetünk a szabad ég alatt, szeretteink társaságában. Legyen akármilyen pörkölt vagy grillhús terítéken, szinte elmaradhatatlan mellőle a finom savanyúság, ami nem mellesleg már csak azért is jóleshet, mert hűsít is a perzselő melegben. Rengeteg opció közül választhatunk, de szinte biztos, hogy a kovászos uborka ott van a legnépszerűbbek között. Éppen ezért vettük az irányt Hajdúböszörmény felé, ahol Töviskes Sándorné Zsuzsa néni várt bennünket a Civilek a Lakóhelyért Egyesület képviseletében.

Forrás: Balogh Efraim
Mikor igazán jó a házi kovászos uborka?
Már a kertajtón belépve, messziről lehetett látni, hogy Zsuzsa néni bizony rákészült a műveletre: terített asztal várt minket a teraszon, aztán közelebb érve kedves vendéglátónk is a tudtunkra adta, hogy előre bekészített egy jókora tál kovászolni való uborkát, ahogy a kapor, illetve a többi hozzávaló is ott várt bevetésre készen. Kiderült, hogy előző nap már elkészült egy adag egyébként, de még nem volt fogyasztásra alkalmas állapotban.
Ez már kezd sárgulni, majd holnap-holnapután lesz jó
– mondta, közben arra az üvegre mutatott, amit kihelyezett a napra annak érdekében, hogy érlelődjön a tartalma.
Megerősítette, hogy valóban nagyon jól tud esni a melegben a hideg, roppanós, házi kovászos uborka, pláne azután, hogy kivettük a hűtőből, úgy véli, utána lesz igazán finom. Na, de idáig el is kell ám jutni, úgyhogy lássunk hozzá!

Forrás: Balogh Efraim
Íme, a házi kovászos uborka receptje – ettől lesz igazán roppanós!
Mint Zsuzsa néni elmondta, először meg kell mosni a kaprot és az uborkát, és be kell készíteni a sós vizet.
– Le kell vágni az uborka két végét, és ellentétesen, mindkét oldalról be kell vagdosni – folytatta, majd ezután vett egy körülbelül kétliteres üveget (itt megjegyezte, akár nagyobbal is lehet próbálkozni, például ötliteressel), és az aljára helyezte a kistányéron lévő kaprot, majd egy fakanál segítségével helyet csinált az uborkáknak. Tulajdonképpen telepakolta a befőttes üveget, majd annak tartalmát leöntötte másfél liter vízzel, amihez már ezt a lépést megelőzően három kanál sót adott.
– Egy kicsit erősebben, sósabban szoktam, ettől lesz jó ropogós, kemény az uborka
– fedte fel módszerét. Majd megragadott két szelet pirított kenyeret, amiket ráhelyezett az üveg tetejére, végül pedig nejlonzacskóval zárta el a száját.
Kiteszem a napra, ott majd meg fog sárgulni, ehhez vagy három nap kelleni fog. Utána leveszem róla a kenyeret, egy kicsit még hagyom a napon, és kész is
– ismertette a folyamatot Zsuzsa néni.
Az alábbi videóban részletesen megmutatjuk, hogyan készül a házi kovászos uborka, így akár te is elkészítheted otthon, ha kedvet kaptál hozzá!
Klasszikus kovászos uborka receptet találhatsz a Mindmegette oldalán is.
Ajánljuk még: