2025.06.15. 10:01
Ezt eszik vagy isszák? Dobtunk egy hátast a Debrecziner Gourmet Fesztivál idei felhozatalától! – fotókkal, videóval
Kipróbáltuk, milyen a sör fagylalttal, végigsétáltunk a vörös szőnyegen és a jóllakató bűbáj is elkapott minket. A Nagyerdő és a Gourmet Fesztivál olyan, mint a borsó meg a héja.
Azt már előre tudtuk, hogy az idei, 9. Debrecziner Gourmet Fesztivál a filmes tematikára épül, így biztosak voltunk bene, hogy olyan ajánlatokkal találkozunk a Békás-tónál, amit nem lehet visszautasítani. Persze, tudtuk, csak nem sejtettük, hogy a mozivászonról ismert karakterek valóban megelevenednek a standoknál. Így jó mugliként elvegyültünk a Nagyerdő fái alatt, hogy belekóstoljuk a több mint 20 gasztronómiai műhely kínálatába. Felvétel!

Forrás: Vida Márton Péter
Szerencsére az Amerikai pitét senki nem vette fel a listára, de kihagyott ziccernek éreztük az olyan elnevezéseket, mint a „dementoros káposzta”, az „Erőleves legyen veled!”, vagy a „rablóhús-támadás”. Megmosolyogtuk ellenben a „Hagymás bab”, „A hal neve: harcsa”, a „Szállítós szendvics” és a „Szárnyát vagy combját” nevű fogásokat, és olyan ételkölteményeket láttunk, amik még a kalendáriumban sincsenek. A kínálat olyan széles volt, mint a mozivászon.
Bizony, az élet olyan, mint egy doboz makaron: sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.
Így találtunk aranyjegyes wonkabankár ízű süteményt egyenesen a csokigyárból, húsgolyós spagettist, amit orrunkkal a másik elé gördíthetünk, és vajsöröset a tudjuk, melyik filmből. Csokibékás makaron is akadt, de valamiféle patrónus bűbájtól vagy egyszerűen a napsugaraktól olvadásnak indult.

Wolf Kati berobbantotta az idei Gourmet Fesztivált Debrecenben – fotókkal, videóval
A tópart menti bároknál kérhettünk Vodka Matrinit rázva, nem keverve; aki nem volt túsz, a sörhöz odafért, és micsoda nőnek érezhette magát, aki egy pohár pezsgőt szürcsölt egy szem eper társaságában. Egy jóllakott vendég kikerekedett hassal terült el a függőágyban. Ahhoz, hogy elmozduljon onnan, bizony, puska kellett volna.
Az ország legjobb éttermei is jelent voltak a Gourmet Fesztiválon
A debreceni Panificio il Basilico bódéja előtti vörös szőnyegen sorban álltak az emberek, az Anyukám mondta büfékocsijánál pedig alig vártuk, hogy magyar nyelvünkre fordítsunk egy szelet pizzát. Zákány Dániel a rendező szerepében megafonnal tudatta a Grillakadémia standjánál, hogy elkészült a marhaszegy. Valószínűleg azért ő mondta, mert az ő hangja mélyebb. Szinkronban dolgoztak a srácok: a vágó a bucikat szelte ketté, míg a gyártásvezető serényen forgatta a húspogácsákat a rostlapon. Ismerős arc is vendégszerepelt a produkcióban: Zsirai László segített be a csapatnak. A Gourmet-ra egyébként is jellemző a családias légkör, hogy a résztvevők egymás portáján segítenek be, de mint megtudtuk, az egri ZuzmÓ Gerilla BBQ tulajdonosa ezúttal nem is saját éttermét képviselte, hanem a Mad Scientist színeiben érkezett.

Fotó: Vida Marton Peter
Gondoltuk, sarokba szorítjuk azzal a kérdéssel, hogy milyen filmes tematikájú sörrel készültek, de hamar kiderült, hogy Magyarországon egyedül ők szerződtek le az HBO-val és a Warnerrel, így Freddie Kruger, A gyűrűk ura, valamint Rick és Morty is szerepelt a kínálatban.
Így lettünk kísérleti alanyai az őrült tudósoknak, és megkóstoltuk az Ötdolláros turmixot, ami gyakorlatilag sör fagylalttal. De nem is akárhogy, a pina colada ízét idéző ice cream smoothie sour, a tetején pedig egy gombóc vanília fagyi. A pisztácia valószínűleg kifogyott, csokoládé nem is volt.
A 9. Debreceni Gourmet Fesztivál 2. napja
Fotók: Vida Márton PéterÍgy telt a szombati nap, csíny letudva, ideje volt hopponálni. De egyvalamit megfogadtunk: lehet, hogy nem pirkadatkor, kelet felől, de visszajövünk!
Kitűnő receptekért a mesterszakácsok mellett a Mindmegette portálhoz is fordulhatsz.
Ajánljuk még: