Szakmafesztivál

2025.05.15. 18:26

Sorsfordító fesztivált szerveznek fiataloknak Debrecenben – fotókkal, videókkal

Gyakran elhangzik, hogy a szakképzésé a jövő. Lehet látni, hallani az eredményeket, amiben semmi okunk kételkedni. Lehet együtt örülni a sikernek, azonban belekóstolni abba, hogy mire képes egy DSZC-s diák, ha elsajátította az elméleti tudást, magára öltötte a gyakorlat köpenyét, és közben a saját elképzeléseivel fűszerezi meg a közös munkát, abban a pillanatban összeérnek az ízek. Többek között erről szól az idei Debreceni Szakmafesztivál!

Negyedik alkalommal tér vissza a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közösségépítő családi programja, a Debreceni Szakmafesztivál a város szívébe május 17-én, szombaton. Ennek részleteiről számoltak be a DSZC Fokos utcai telephelyén csütörtökön. Széles Diána szerint a mai kor fiataljai hihetetlenül nagy zajban élnek, rengeteg információt ont rájuk a világ, ami arra ösztönzi őket, hogy tökéletesen nézzenek ki, és sokat keressenek. Ebben a sodrásban az alpolgármester szerint a mai generációnak nehéz kiválasztania, mit tanuljon, hogyan élhessen teljes életet. Mint mondta, a Szakmafesztivál abban segít, hogy támpontot adjon arról, hogy milyen életutat érdemes választani, és hidat építsen a cégek és a családok között, így a gyerekek megismerhetik a legkeresettebb szakmákat.

VMP20250415_Debreceni_Szakmafesztivál_sajótájékoztató_HAON_15
Belekóstoltunk a Debreceni Szakmafesztiválba
Forrás: Vida Márton Péter

A mai kor fiataljai láthatják, hogy nem kell mindenkinek egyetemre menni vagy a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelni, hiszen a szakmák elsajátításában is van lehetőség, és ezt a munkaerőpiac jelenleg nagyon díjazza. Mindenkinek megvan a helye: kiteljesedhet orvosi pályán, sous séfként a konyhában vagy pincérként a placcon

 – vázolta fel. Széles Diána szerint a DSZC családi napján a tanulók olyan hasznos ismeretekhez juthatnak, ami sorsfordító is lehet a számukra. Hozzátette, szintén lényeges, hogy komolyan foglalkozzanak a gyerekek az egészségükkel. Ezért idén a Mozdulj, Debrecen! mozgalom is csatlakozik a Szakmafesztiválhoz.

Az alpolgármester kitért arra is, a DSZC évek óta együttműködik a Mozdulj, Debrecen! kezdeményezéssel a gyermekek egészségmegőrzésében, és elsőként vett részt az iskolai mozgásprogramban. Egyúttal elismerését fejezte ki amiatt, a szakképzési centrum maga finanszírozza az iskolaprogramban részt vevő koordinátorokat mind a 11 intézményben. 

 A munka mellett az egészség is kiemelt szerepet kap a Szakmafesztiválon

Papp Csaba úgy véli, a mai változó világban a mesterséges intelligencia és a technológia teljesen átalakította a szakmákat, így már a szülők számára is nehéz tájékozódni a helyes útválasztás kapcsán. A Debreceni Alapellátási és Egészség fejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója rávilágított, míg régen főiskolai, egyetemi végzettségre volt szükség a jó keresethez, mára ez megváltozott, és olyan szakmákat tanulhatnak ki, amelyek akár az orvosi fizetést is felülmúlhatják. Mint fogalmazott, a szakképzésben a diákok már szinte azonnal keresőképessé válnak, és biztos anyagi körülmények között élhetik az életüket. Rávilágított, ennek ellenére döntésük nem végleges, hiszen a képzések egymásra épülnek. Így, ha egy tanuló menet közben meggondolja magát, és egy következő szintre szeretné emelni a tudást, a tanulmányait folytathatja az egyetemen is.

Az igazgató elmondta, a Dósa nádor téri fesztiválon a DSZC mellett képviseli magát a Debreceni Tankerületi Központ, az egyházi fenntartású intézmények, valamint különböző cégek is jelen lesznek, akik várják az új munkaerőt. Ugyanakkor kiemelte, a munka mellett arra is kell figyelni, hogy az idős kort egészségesen éljük meg, ezért a mozgásprogramokkal a megelőzésre is hangsúlyt fektetnek, és közelebb hozzák a mozgás lehetőségét.

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója felelevenítette, eleinte azért rendezték meg a Szakmafesztivált, hogy megmutassák az intézményrendszer és a cégek kapcsolatát, és karrierutat kínáljanak a diákok számára. Mára azonban nemcsak azt tükrözi a rendezvény, hogy mit lehet a szakmával elérni, hanem egy közösségi programmá nőtte ki magát. Úgy véli, a társintézményekkel és a vállalatokkal való együttműködés valóban a szakképzésbe részt vevők érdekeit szolgálja, legyenek azok fiatalok vagy a felnőttképzésben részt vevők.

Szilágyi Sándortól megtudtuk, több mint 50 kiállító lesz jelen a Dósa nádor téren, ahol sportolási lehetőséget is biztosítanak. Szót ejtett arról is, nem véletlenül kiemelt partnerük a Mozdulj, Debrecen!, hiszen a felmérések alapján az egészségmegőrzés népszerű a diákok körében.

A főigazgató megsüvegelendő eredményként értékelte Pusztai Luca eredményét, aki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen szakács szakmában első helyezést ért el. Hozzáfűzte, az, hogy a DSZC diákja duális képzésben tanul a Divinus Hotel Debrecenben, megmutatja, mikre képes egy vállalat, a tanuló és az iskola együttműködése.

Belekóstoltunk, mire képes egy DSZC-s diák

A DSZC tankonyhájában mindeközben Pusztai Luca különleges ételeket készített a Divinus séfjével. 

És, hogy mi volt a menü? Chilis-gália sárgadinnyevelő serrano sonkák mascapone mousse-szal, grántalma kaviárral, valamint armanacban érlelt moulard kacsamáj bonbon, amarénával, fűszeres kacsamorzsa mikrozöldön tálalva. De elkészítettek egy rozmaringos báránycsülköt is, szarvasgombás burgonyapürével, paradicsomos concasséval. A szokásos ottohni vasárnapi menü, nemdebár?

– Sosem volt kérdés, melyik szakmát választom, hiszen már gyermekkoromtól kezdve édesanyám mellett álltam a konyhában, nagyon vonzott a tálalás, az ételek díszítése, így egyértelmű volt, hogy szakács leszek  – mondta. Pusztai Luca elárulta, nagyon szeret a fűszerekkel kísérletezni, és szinte sohasem készít el egy ételt ugyanúgy, hanem mindig valami különlegeset próbál kidolgozni, szereti kombinálni az ízeket, és valami újat létrehozni.

A Haon stábjának volt szerencséje kipróbálni a menüsort. Noha nem vagyunk kezdők a konyhában, nem is tartjuk magunkat a szakmát mérlegre tevő gasztrobloggereknek, elmondhatjuk, hogy lenyűgöző élményben volt részünk. Az ételek textúrúja, a finom ellensúlyozások, komplimenterek az ízek terén valódi tudásról árulkodtak.

Gyakran elhangzik, hogy a szakképzésé a jövő. Lehet látni, hallani az eredményeket, amiben semmi okunk kételkedni. Lehet együtt örülni a sikernek, azonban belekóstolni abba, hogy mire képes egy debreceni diák, ha elsajátította az elméleti tudást, magára öltötte a gyakorlat köpenyét, és közben a saját elképzeléseivel fűszerezi meg a közös munkát, abban a pillanatban összeérnek az ízek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában