Egészséges táplálkozás

2025.04.05. 11:30

Gusztustalan, de mostantól simán kerülhetnek a kenyérbe kukacok – mi a helyzet Hajdú-Biharban?

Az uniós döntés értelmében kenyerekbe és pékárukba is kerülhetnek rovarfehérje alapú összetevők. Utánajártunk, mi az álláspontja a hazai sütőipari szereplőknek a rovarliszt használatáról.

Sokan a szoba sarkában sem tűrnék meg, ám immár a vasárnapi ebédbe is legálisan kerülhetnek rovarok. Az elmúlt két évben számos cikk szólt arról, hogy az Európai Unió emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a rovaralapú adalékokat és összetevőket. Idén februárban az EU ugyanis jóváhagyta az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználását. Pontosabban az újabb rendelkezés részeként a lisztkukac lárvájából készült por (rovarliszt) forgalomba hozatalát engedélyezték, amelyet főként kenyerek, pékáruk, sajtok összetevőjeként lehet használni.

rovarliszt, debrecen,
Eláraszthatja a piacot a rovarliszt alapú kenyér?
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Erősen gyanítjuk, hogy a magyar emberek többsége akkor sem áll befogadóan a rovarfehérjék fogyasztásához, ha azt egészségesnek nyilvánítja az unió. És nem azért, mert a káros élettani hatásától tartott volna bárki is: egyszerűen csak maga a gondolat is undorító.

Magyar kenyérbe magyar lisztet!

Éppen ezért utána jártunk, hogy állnak a sütőipar hazai szereplői a rovarliszt témaköréhez. Elsőként megkerestük a Magyar Pékszövetséget, mi az álláspontjuk a kérdésben. Válaszukban ez áll:

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a sütőipari termékek gyártására, anyagösszetételére vonatkozó előírásokat. Jelen pillanatban az alapanyagok között nem szerepel a lisztbogár lárvájából készült por, ezért nem tudunk ennek alkalmazásáról, értelemszerűen az egészségügyi hatásairól sem rendelkezünk információval.

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, ugyan tud az uniós döntésről, azonban egyáltalán nem foglalkoznak a rovarfehérjével. Mint mondta, az az érdekük, hogy jó terméket állítsanak elő, amelynek segítségével az emberek kedvező élettani előnyökben részesülnek.

Úgy gondolom, a rovarliszt teljesen idegen a magyar emberek étkezési szokásaitól és ízlésétől. Ez az elkövetkező 50-100 évben aligha fog megváltozni

– fejtette ki a szakember. Hozzátette, ez alól az jelentene kivételt, ha a világot egy, a mezőgazdaságot érintő globális kataklizma sújtaná, azonban ebben az esetben nem választás kérdése, hanem kényszerről lenne szó. Szakács Tamás leszögezte, addig, amíg mindenki számára kötelezővé nem teszik, a Hajdúsági Sütödék nem fogja erőltetni, így pékáruiban semmiképp nem lesz rovarliszt.

A szlovákok sem kérnek a rovarlisztes kenyérből

A Világgazdaság arról is írt, az uniós döntést követően a szlovák pékipar szereplői közösen foglaltak állást a rovaralapú lisztek használatáról, és teljes mértékben elutasították azt. Azt nyilatkozták,

ha valaki darált kukacokat akar enni, az válassza a nyugati termékeket.

Mint a lap írja, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke szerint továbbra sincsenek megbízható tanulmányok azzal kapcsolatban, hogy a rovaralapú összetevők fogyasztása hosszabb távon miként hat emberek egészségére.

Nagy István agrárminiszter már 2023-ban kijelentette, a magyarok döntő többsége egyáltalán nem kér a rovarfehérje tartalmú élelmiszerekből. A kormány döntésének értelmében emiatt szigorú szabályozáshoz kötötték a rovarokból származó adalékanyagokat tartalmazó termékek forgalmazását, azokat az áruházakban a többi árutól elkülönített polcon kell tárolni, valamint nem elég az összetevők listájában feltüntetni a rovarfehérjét, hanem jól láthatóan fel kell tüntetni rajtuk a következő szöveget:

Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában