2025.04.05. 18:39
Vérrel és tejjel készül: egy különleges hajdú-bihari ételt ünnepeltek Polgáron – fotókkal, videóval
Polgár főterén disznótoros ételek illata lengte körül a kézműves standok sokaságát április első szombatján. A jubileumi Hurka-pite Fesztivál idén tizedik alkalommal várta a látogatókat.
Igazi ünnepi hangulat uralkodott Polgáron április 5-én, ahol a város főterét megtöltötték a gasztronómia és a kézművesség remekei. A jubileumi, tizedik Hurka-pite Fesztivál különlegessége, hogy idén öt vendégtelepülés csatlakozott a házigazda Polgárhoz, hogy együtt elevenítsék fel a hagyományos disznótoros ételek, köztük a környék különlegességének számító hurka-pite készítésének fortélyait.

Forrás: Kiss Annamarie
Rendhagyó Hurka-pite Fesztivál Polgáron
A Hurka-pite Fesztivál egyik fő eleme a disznótoros ételeket és a hurka-pitét készítő verseny – a csapatok az elmúlt években nagyrészt helyiekből álltak össze, de ez idén megváltozott.
A tizedik alkalommal úgy gondoltuk, hogy merünk nagyot álmodni. Megfordítottuk a tendenciát, és öt vendégtelepülést hívtunk meg egy hazai házigazdával
– mondta Kovács János, a fesztivál szóvivője.
Ez a rendhagyó alkalom a hagyományoktól eltérően zajlott még azért is, mert a szervezők a ragadós száj- és körömfájás vírus miatti óvintézkedések következtében a disznószúrást már korábban, ellenőrzött körülmények között végezték el. Ennek ellenére a fesztivál minden más eleme megmaradt: a reggeli fogópálinka, a feldolgozás minden mozzanata és a finom falatok elkészítése.

Forrás: Kiss Annamarie
Mi az a hurka-pite?
A fesztivál különlegessége természetesen a névadó étel, a hurka-pite volt, amelyről a szóvivő részletesen mesélt.
– A hurka-pite egy olyan sós készítmény, ami a hurkagyártás maradék anyagából készül. Az alapanyagot fölöntik vérrel, tejjel és száraz kenyérrel, majd ezt összedolgozzák. A tepsit vastagon kizsírozzák, kiöntik ezzel a masszával, és 180-200 fokon egy-másfél óra alatt készre sütik – magyarázta Kovács János.
Ez a különleges étel csak Polgár és környéke, mintegy 10-15 kilométeres körzetben ismert, így valódi helyi specialitásnak számít. A szóvivő hozzátette, hogy a pitét melegen, de akár hideg előételként is fogyaszthatják a látogatók, savanyú uborkával, csalamádéval vagy kenyérrel.

Forrás: Kiss Annamarie
Családi programok és a disznótoros ételek Polgáron
A rendezvényen nemcsak a gasztronómiai élmények, hanem a kulturális programok és kézműves tevékenységek is fontos szerepet kaptak. A szervezők különösen figyeltek arra, hogy minden korosztály jól érezze magát.
Most a gyerkőccel szerettünk volna egy szép délelőttöt eltölteni. Lesz mosoly-járat, lesz kézműves foglalkozás, bábszínház, ezért jöttünk
– nyilatkozta Nagyné Bartal Erika, aki kisfiával látogatott ki a rendezvényre. Bár ő maga nem fogyasztja a húst, családjában kedvelik a disznótoros ételeket, különösen a kolbászt és a hurka-pitét is.
A téren a hagyományos disznótoros ételek – töltött káposzta, hagymás vér, hurka, kolbász – mellett a vendégtelepülések különleges kínálattal is készültek. Tiszadob sátránál például sajtokat, felvágottakat kínáltak, sőt fűrészelő versenyt is szerveztek. Tiszacsege halkóstolóval és töltött káposztával várta a látogatókat, valamint szerencsekerék játékkal, ahol kézműves ajándékokat nyerhettek a látogatók.

Forrás: Kiss Annamarie
Vásári forgatag a Hurka-Pite Fesztiválon
A gasztronómia mellett a vásár is jelentős szerepet kapott a fesztiválon. Közel 40 kézműves kínálta portékáit a standokban, ahol sópárnákat, mézet, fűszereket, fa tárgyakat, bőr táskákat, édességeket, plüss figurákat, különböző ékszereket, konyharuhákat, sertéshúsokat, sőt még kürtőskalácsot is lehetett kapni.
A programok között volt még népi játszópark körhintával, néptánc, népzene, kisvonat és különféle kézműves foglalkozások. A kulturális műsorban a vendégtelepülések művészeti csoportjai léptek fel, majd a délutáni órákban Kocsis Janika, végül pedig a Show & Bors zenekar szórakoztatta a közönséget.
Hurka-pite fesztivál Polgáron
Fotók: Kiss AnnamarieDe volt tombolasorsolás is, amely óránként hozta izgalomba a látogatókat. Kovács János külön kiemelte, hogy a tombolatárgyak között nem akármilyen nyeremények találhatók: – Itt azért adunk egy tombolát teljesen nevetséges összegekért (500 forint), és ebből lehet nyerni egész nagy ajándékokat is. Például három polgármester pálinkát, vagy akár egy hűtőszekrényt is – magyarázta a szóvivő. A szerencsésebbek 20 kiló sonkát vagy más értékes húsárut is hazavihettek, amelyek a résztvevő csapatok által felajánlott disznótoros termékekből származtak.

Forrás: Kiss Annamarie
A fesztivál így hát nem csak a gasztronómiai hagyományokat ápolja, hanem a környék településeinek összefogását is erősíti. Erről már Mecsei Dezső alpolgármester mesélt nekünk: elmondása szerint sok környékbeli de elszármazott polgári lakos is hazalátogat ilyenkor, így valódi családi találkozóhellyé vált a rendezvény az évek során.