Helyi közélet

2025.03.23. 20:00

Hogy lesz egy gerinctörésből sikeres vállalkozás Debrecenben? – fotókkal, videóval

Egy hátsérülés változtatta meg Abdel életét. A fiatal orvostanhallgató öt hónapja kezdte el megvalósítani álmait. Az általa vezetett debreceni cukrászda ma már naponta több száz süteménnyel várja a vásárlókat.

Abdelrahman Khadragy, az Abdel's Cookies tulajdonosa – és egyben a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója – napi három órát alszik, a többiben az álmait hajszolja. A debreceni cukrászda, amely mindössze öt hónapja nyitotta meg kapuit, máris nagy népszerűségnek örvend. Abdel különleges útja a vállalkozás felé egy hátgerinctöréssel kezdődött, és ma már napi 400 sütemény elkészítéséről és nemzetközifranchise-ambíciókról szól.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdelrahman Khadragy avagy Abdel egy öt hónapja megnyílt debreceni cukrászda vezetője és tulajdonosa
Forrás:  Kiss Annamarie

Cikkünkből többek között megtudhatod:

  • Hogyan indult egy gerinctörésből az Abdel's Cookies debreceni cukrászda?
  • Milyen céljai vannak az egyiptomi orvostanhallgatónak Debrecenben?
  • Hogyan érzi magát Abdel külföldiként Debrenben és Magyaországon?

Az Abdel's Cookies receptje: ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét

– Amikor 15 éves voltam, eltört a hátam, és nem tudtam sportolni. Otthon maradtam, de gondoltam, hogy valamit kell csináljak, ezért elkezdtem főzni tanulni – mesélte. A fiatal egyetemista a kick-boxnak és a testépítésnek hódolt, amikor egy súlyos sérülést szenvedett az edzőteremben. 

Kicsit elrontottam a gyakorlatot, és túl nehéz volt a súly. Nem volt egyenes a hátam és eltört. Először nem éreztem, hogy valami rosszul történt, de hét hónap után már nem tudtam sétálni

 – emlékezett vissza. Ez a kényszerpihenő azonban új horizontokat nyitott meg előtte, felfedezett magában egy szenvedélyt, ami később üzleti vállalkozássá nőtte ki magát.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdel brownie-kat is készít, ez itt a kinder cookie variáció
Forrás:  Kiss Annamarie

Hobbisütögetőből debreceni cukrászdatulajdonos

Abdel 2019-ben érkezett Magyarországra, ahol tovább tökéletesítette sütireceptjeit, a barátainak meg a munkatársainak pedig mindig vitte a kóstolókat. 

Mindenki mondta nekem: nagyon finomak a sütik, miért nem csinálsz egy nizniszt belőle? És így indult. Recepteket teszteltem, folyamatosan egy kicsivel fejlődtem 

 – magyarázta a fiatal vállalkozó.

Bár az üzlet mindössze öt hónapja működik, az előkészületek jóval régebben kezdődtek. – Az egyéni vállalkozásom 2023. március 4-én indult. Amikor eldöntöttem, hogy belevágok, adtam magamnak egy határidőt: 2023 szeptember végére már megvoltak az engedélyek és minden egyéb – részletezte. Az üzlet helyének kiválasztásáról elmondta, két éven keresztül nézte a kiadó helyiség tábláját a Csokonai Színház mellett, miközben a korábbi munkahelyén dolgozott. Akkor jött rá, hogy lépnie kell a következő szintre, saját vállalkozást kell indítania.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Először csoki darabokat rak a tésztába, majd ilyen golyókba gyúrja őket mielőtt mennek a sütőbe
Forrás:  Kiss Annamarie

Ez a debreceni cukrászda sikerének a kulcsa Abdel szerint

Az Instagram fontos szerepet játszott Abdel vállalkozásának sikerében. Nem egyszerűen csak marketingfelületként használta a platformot, hanem dokumentálta az egész vállalkozásindítási folyamatot, ami jelentős követőtábort hozott számára.

Amíg meg nem kérdeztem minden egyes személyt, aki bejött az üzletbe, hol hallottak rólam, addig nem tudtam, mennyire hatékony az Instagram. Sokan látták a vállalkozásom elindításáról szóló Instagram-történeteimet is

 – mesélte a Abdel. Ez a transzparencia és a befektetett munka láthatóvá tétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberek megismerjék a termékeit. 

– Azt hiszem, ez segített abban, hogy az áraimat meg tudjam határozni, és az emberek hajlandóak legyenek kifizetni anélkül, hogy valaha is kedvezményt kérnének, mert látták, mennyi munka és erőfeszítés van benne – magyarázta.

Az Instagramon kívül a vállalkozása nyereségességét Abdel a következőkkel magyarázta:

Minden nap végén csak megnézed, mennyibe kerül elkészíteni a terméket, mennyiért adod el, és mik a költségeid. Őszintén, hihetetlen egyszerű. Az emberek talán túlbonyolítják az üzletet és azt gondolják, nehéz nyereségessé tenni, de én egyszerűen sokkal többet számolok fel, mint amennyibe kerül elkészíteni.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Az előtte golyóvá összegyúrt cookie-k már így jönnek ki a sütőből
Forrás:  Kiss Annamarie

Ezek a legkeresetteb sütemények az Abdel's Cookiesban

Az Abdel's Cookies kínálatában számos különleges, édes íz megtalálható, és a választék folyamatosan megújul. 

A legnépszerűbbek a Kinder sütik. Készítek még vörösbársony és fehércsokoládés sütiket is, de rengeteg mással is kísérleteztem

 – mondta. Abdel elárulta azt is, hogy a magyarok által legkeresettebb íz a dubai csokoládés süti, de kínálatában megtalálhatók még pisztáciás, csokidarabkás, nutellás és gyümölcsös verziók is, mint az epres, áfonyás és mangós sütik, valamint a Lotus Biscoff sütik. Az inspirációt szinte kivétel nélkül az Instagramról meríti, a legjobban fogyó és legnyereségesebb termékei mind a platformon keresztül jöttek.  Az egyik különlegessége a "süti-croissant", ami egy francia trend, ahol a croissant belsejébe és tetejére is süti kerül.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
A kinder cookie-k a legnépszerűbbek Abdel cukrászdájában
Forrás:  Kiss Annamarie

 

Abdel elmondása szerint a visszajelzések túlnyomórészt pozitívak, de tudatosan törekszik a kritikák begyűjtésére is.

Általában rá kell vennem az embereket, hogy negatív visszajelzést adjanak, mert mindig ugyanazt mondják: 'Abdel, olyan kedves vagy, olyan pozitív vagy, szégyellek valami rosszat mondani neked'

 – magyarázta a vállalkozó. A kapott kritikákat azonnal igyekszik orvosolni, még ha ez néha időbe és pénzbe is kerül. – Az első hetekben például azt mondták, hogy az egyik ember olyan sütit kapott, amiben sok töltelék volt, a másik meg olyat, amiben semmi. Szóval rájöttem, hogy minden egyes sütit kézzel kell elkészítenem, kézzel kell megtölteni mindegyiket – részletezte Abdel. Később a hatékonyság növelése érdekében rendszereket és munkafolyamatokat fejlesztett ki, hogy egyszerűbbé tegye a készítést.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdel nem sokat alszik, de elmondása szerint így is tele van energiával
Forrás:  Kiss Annamarie

Tanácsok leendő vállalkozóknak – az nyer, aki nem adja fel

– Úgysem fogsz tudni aludni a stressz miatt. Úgyhogy inkább használd ki az időt, és írj le mindent. Ha nem tudod, hogyan kell csinálni valamit, írd le azokat a dolgokat, amiket nem tudsz, írd le azokat a dolgokat, amiket el szeretnél érni. A cselekvés gyógyítja a szorongást. Mindig ki fogsz találni egy megoldást, ha minden nap megtámadod a problémát, ha minden nap dolgozol – tanácsolja.

Abdel szerint a vállalkozásban való sikerhez kulcsfontosságú, hogy az ember ismerje a saját képességeit: – Minél intelligensebb vagy, annál kevesebbet kell dolgoznod a megoldások kitalálásához. Szóval azt mondanám, hogy legjobb feltételezni, hogy nem tudsz semmit, és dolgozol, amennyit csak tudsz, és feljegyzel minden apró részletet – mondta.

A kudarcok elviselésének képességét is kiemelte: – Minden ciklusokban megy. Úgy fogod érezni magadat, mint egy idióta két hétig, aztán rájössz a megoldásra, aztán találsz egy következő akadályt, aztán megint úgy fogod érezni magadat, mint egy idióta, aztán megint rájössz a megoldásra. Végső soron az nyer az üzletben, aki nem adja fel.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdel elárulta nekünk, hogy nagyon is profitáló a cukrászda eddig 
Forrás:  Kiss Annamarie

A vállalkozás és az orvosi tanulmányok párhuzamos végzése embert próbáló feladat, ami nagy elkötelezettséget és áldozatokat követel. Abdel bevallása szerint neki azért van erre ideje mert keveset alszik.

Öt hónapon keresztül minden este maximum három órát aludtam, ha aludtam egyáltalán. Szoktam három napot folyamatosan nem aludni, de eddig működik, eddig egészségesnek érzem magam, tele vagyok energiával

 – állította.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdel folyamatosan változtatja a kínálatot, új sütikkel kísérletezik
Forrás:  Kiss Annamarie

Így érzi magát külföldiként Magyarországon

Abdel Egyiptomban, pontosabban Alexandriában született, de az Egyesült Arab Emírségekben nőtt fel. Magyarországra érkezve kultursokkot élhetett volna át, de éppen az ellenkezője történt. 

Abszolút imádok itt lenni. Az első naptól kezdve, hogy ideérkeztem, a helyiek nagyon udvariasak, kedvesek és jók voltak velem

 – mondta. Sok külföldi diákkal ellentétben Abdel úgy döntött megtanul magyarul és ez új dimenziókat nyitott meg számára, s diszkrimináció helyett kiemelt bánásmódban részesült.  

– Azt tapasztaltam, hogy külföldiként különleges bánásmódban részesülök, különösen miután elkezdtem tanulni a nyelvet. Észrevettem, hogy jobb bánásmódban részesülök, mint a magyarok a magyaroktól, mert külföldi vagyok, aki beszél magyarul – osztotta meg tapasztalatait.

Abdel pozitív élményei talán részben a saját jó kedélyű viselkedésének és bánásmódjának is köszönhető: 

– Magyar vásárlókkal beszélgetve meglepődtek, amikor pozitívan beszéltem a magyarokról. Azt mondták, az emberek depressziósnak és szomorúnak hívják őket. Én azt válaszoltam, hogy a saját tapasztalatom szerint csodálatos élményeim voltak a magyarokkal. Erre azt mondták: 'igen, mert neked pozitív a hozzáállásod, azt kapod vissza, amit adsz' – idézte fel a beszélgetést.

debreceni cukrászda, debrecen, Abdel's Cookies, cukrászda, süti, vállalkozó
Abdel az Instagramon rendszeresen oszt meg "nyálcsorgató" képeket a sütijeiről
Forrás:  Kiss Annamarie

A debreceni cukrászda jövőjéről is beszélt

Abdel nagy álmokat dédelget vállalkozásával kapcsolatban, nemzetközi franchise-zá szeretné fejleszteni. Szeretne nyitni egy másik üzletet Debrecenben, majd egy másikat Budapesten, majd továbblépni Ausztriába, aztán Németországba, lassan haladva a nyugat-európai országok felé, majd új cukrászdákat nyitni az Egyesült Államokban és Kanadában – vázolta fel ambiciózus terveit.

Mindezek mellett az orvosi diploma megszerzéséről sem mond le. Be akarja fejezni a tanulmányait, bízik benne idegsebészetre szakosodhat. Úgy érzi, az üzleti életben és az orvosi pályán is elérheti kitűzött céljait.

Sikeres vállalkozás Debrecenben

Nem Abdel az első külföldi, aki saját vállalkozását vitte sikerre Debrecenben. Korábban a Haonon írtunk mongóliai származású Ulziibadrakh Enkhbaatar-ról, aki szintén tanulni érkezett Magyarországra. Mára már debreceni öltönyüzeme az ország egyik legjelentősebb férfiruházati vállalkozásává nőtte ki magát.

Ajánljuk még:

 

még jöttem egy ilyennel is:
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában