2025.02.08. 12:30
Ahogy azt kell! Nem semmi felhozatal és hangulat volt a Böszörményi Disznótorban – fotókkal, videóval
Van úgy, hogy az ember megállás nélkül végig tudna kóstolni mindent, ugye? Na, mi pontosan ezt éreztük szombat délelőtt. Reggel kezdődött ugyanis a Böszörményi Disznótor Hajdúböszörményben, füst- és illatfelhő telítette be a főteret.

Itt most mindenki kifőz valamilyen „disznóságot”: elkezdődött a Böszörményi disznótor
Forrás: Czinege Melinda
Zamatos füstölt kolbász, rotyogó üstök, koccanó feles poharak… Olyan illatfelhőbe sétáltunk bele szombat reggel Hajdúböszörmény főterén, hogy csak lestünk! A Téli Kavalkád - Böszörményi Disznótorban bizonyára gyomor nem maradt üresen, sem máj szárazon. Mutatjuk a felhozatalt!

Forrás: Czinege Melinda
Ha autentikus környezetben szeretnél jóllakni, a Böszörményi Disznótor kiváló lehetőség erre
Reggel 8-kor nyitotta meg kapuit a rendezvény, persze, csak hivatalosan, a főzőbrigádok már sokkal korábban a helyszínre érkeztek.
Szinte minden állomáson szólt valamilyen mulatós zene, előkerültek a különféle „kerítésszaggatók”, a csapatok (mivel ez a disznótor voltaképpen főző- és pálinkaverseny is) mellett pedig az árusok is kipakolták portékáikat – fellógatott füstölt kolbász-szálak tömkelegével, gyönyörű szép kolozsvári szalonnával, nyálelválasztást beindító tarjával, és minden egyéb, csalogató „disznósággal” a kínálatban.
– A téli programok között ez a lehető legjobb hangulatú rendezvény, ahol jó emberek és jó ételek vannak, illetve ez az összejövetel jó szórakozási lehetőséget is jelent – mondta Tiba István országgyűlési képviselő.
Bulcsu László, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a hagyományt fenn kell tartani, melynek lényege, hogy a múltat soha nem felejtsük el, és ezt tartsuk meg a jövő számára is.

Forrás: Czinege Melinda
Parádésan hangzó felhozatallal készültek a csapatok a Böszörményi Disznótorra
Itt már javában fő a toroskáposzta, amott meg a forralt bor készül
– mondta a hajdúböszörményi Gajdán Béla, aki társaival együtt nagy elánnal kavarta az üst tartalmát, remélve, hogy jó eredményt érnek el a versenyen.
A Középkerti Főzőcskéző Legények már 8 éve egy csapatot alkotnak, amire már nyugodtan azt lehet mondani, hogy rutinos, összeszokott urak közösségéről van szó. Ezt alátámasztja, amit megtudtunk tőlük, hogy már pénteken megtették az előkészületeket, szombaton pedig reggel 6-kor pakoltak ki a főtérre.
Egyébként meglehetősen széles repertoárral készültek: sült kolbásszal (házi), vesevelővel, toroskáposztával és körömpörkölttel is – tavaly pedig a hagymás vérrel első helyezést értek el.
– Készül egy kis házi, töltött-sült kolbász, saját recept alapján, illetve hagymás vér. Emellett van egy kis húsos malacfarok, ami négy napja be van pácolva, meg sül a fokhagymás-mustáros-rozmaringos malackaraj is – tudtuk meg a Matyi teamtől.
Ilyen volt a hajdúböszörményi disznótor
Fotók: Czinege MelindaNem csak sertés van a Böszörményi Disznótor kínálatában
Ha valamitől garantáltan beindul az ember nyálelválasztása, az említett ételektől biztosan, de ez még mindig nem a teljes felhozatal: aki kevésbé (bár ezt nehéz elképzelni) szereti a toroskáposztát, vagy úgy egyáltalán a disznóhúst, ugyancsak jól érezheti magát, ha ellátogat az eseményre.
Kürtőskalács, kézműves sajtok, lángos és még mézbor is szerepel a felhozatalban, szóval tényleg van minden, mi szemnek-szájnak ingere.
A hangulatra pedig szintén nem lehet panasz, gyakorlatilag egészen késő délutánig húzzák a nótát a zenészek, szóval kiváló hétvégi program lehet egyéneknek, pároknak és családoknak is. Bár kissé csíp a hideg, alighanem mindenki talál olyan kedvére való nedűt, ami ezt valamelyest elfedi...