2025.01.27. 16:33
Nemzetközi projektben vesznek részt a Debreceni Egyetem szakemberei
A Debreceni Egyetem szakértői a klímaváltozás élelmiszerekre gyakorolt hatását kutatják egy nemzetközi projekt keretein belül.
A Debreceni Egyetem szakemberei is részt vesznek abban az európai kutatási és innovációs projektben, melynek célja annak feltérképezése, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van az egészségre káros mikotoxinok megjelenésére például a búzában és a kukoricában. A nemzetközi összefogással megvalósuló programban való részvételre a Debreceni Egyetem és a Nébih korábbi közös, eredményes kutatásai teremtették meg a lehetőséget – olvasható az unideb.hu-n.

Forrás: unideb.hu
– Mára mindannyian érzékelhetjük a klímaváltozás kellemetlen hatásait. Ennek ellenére még mindig relatíve szűk teret kap a médiában az egyik legfontosabb ezzel összefüggő élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi probléma, a rákkeltő és immunrendszert gyengítő aflatoxinokat termelő penészgombák észak felé történő folyamatos térnyerése Európában, így hazánkban is. Az aflatoxinok minden korosztályt veszélyeztetnek, de különösen veszélyesek a fejlődésben lévő gyermekekre nézve. Ezért úttörő jelentőségű volt a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársainak 2018 és 2023 között megvalósított közös projektje – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Pócsi István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára.
A magyar lakosságot jelenleg nem fenyegeti egészségügyi kockázat
A nemzeti kiválósági program támogatásával megvalósított projekt eredményeképp megállapították, hogy a magyar lakosságot jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat jelenleg nem fenyegeti a tejtermékláncon keresztül, a takarmány- és élelmiszerlánc folyamatos ellenőrzése az aflatoxinokra nézve mindenképpen indokolt és javasolt
A professzor elmondása szerint a Nemzeti Kiválósági Programnak köszönhetően a kutatócsoportok olyan korszerű tudást és technológiákat sajátítottak el – például mikotoxinokkal kapcsolatos fertőzési kísérletek, elemzési módszerek fejlesztése, megelőző és hatástalanító technológiák kidolgozása, valamint genetikai vizsgálatok –, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon a mikotoxin-kutatásokat a legmagasabb szinten végezzék. Céljuk, hogy ezekkel az eszközökkel hatékonyan kezeljék a klímaváltozás által okozott kihívásokat. A projekt sikere ráadásul azt is eredményezte, hogy a magyar kutatók bekapcsolódhattak a nemzetközi mikotoxin-kutató közösség munkájába, és együtt dolgozhatnak az EU-ban és világszerte ezen problémák megoldásán.

Forrás: unideb.hu
Nemzetközi kutatási és innovációs projektbe kaptak felkérést
Az együttműködő partnerek legújabb közös sikere az, hogy felkérést kaptak az időközben már elnyert, az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult olaszországi MYMATCH kutatási és innovációs projektbe.
A projektben a Nébih mellett konzorciumi partner a Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft. is. A projekt magyarországi szakmai vezetője Pócsi István, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Nébih részéről a szakmai munkát Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója koordinálja.
A projekt egyik kiemelt feladata az éghajlatváltozási forgatókönyveken alapuló prediktív modellek tökéletesítése a mikotoxinok európai élelmiszerrendszerekben való előfordulásának előrejelzése érdekében.
Ez a projekt egy remek lehetőség a gazdálkodók tájékoztatására és edukációjára is. A Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszternek többek között az is a feladata, hogy a projektben keletkezett eredményeket és előrejelzéseket megismertesse minél szélesebb körben a magyar és európai uniós gazdákkal is. Hazánk agráriumában mind a búza, mind a kukorica igen jelentős szerepet tölt be, ezért is fontos számunkra, hogy kutatóinknak sikerült egy ilyen fontos projekthez csatlakozniuk, amely gyakorlatilag egész Európán keresztül vizsgálni és elemezni fogja ezen penészgombák terjedését
– ismertette Szűcs Imre, az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft. ügyvezetője.
A klímaváltozás jelentősen elősegíti a kórokozók elszaporodását
A 2024 decemberében indult MYMATCH HORIZON EUROPE projekt kidolgozásában kilenc európai ország tizenkét partnerintézménye vesz részt. Mivel a klímaváltozás jelentősen elősegíti a növényi kórokozó, mikotoxinokat termelő penészgombák elszaporodását és ezáltal az egészségre káros mikotoxinok belépését az élelmiszer-ellátási láncba, a MYMATCH projekt célul tűzte ki a napjainkban megfigyelhető éghajlatváltozásnak a kukoricában, búzában, paradicsomban és diófélékben gyakran előforduló penészgombákra és az ezek által termelt mikotoxinokra gyakorolt hatásának a feltérképezését.
A magyar kutatók a kukorica és a búza szemestermények monitorozásában és az ehhez kapcsolódó kutatásokban – például Aspergillus és Fusarium fajidentifikációk, mikotoxin meghatározások – vállaltak jelentős szerepet.
