2025.01.11. 14:09
A bihari hurka-kolbász titkáért egészen Berettyóújfaluig mentünk – fotókkal, videóval!
A vízkereszt utáni időszak hangulatát idézték meg Berettyóújfaluban szombaton. Bihari Disznótoros Vásárt tartottak a város kicsivel több mint egy éve megnyílt vásárcsarnokában.
A hagyományostól eltérően indult a nap január 11-én a Berettyóújfalui Piacon. A kicsivel több mint egy éve átadott új vásárcsarnokba nem csak a már megszokott termelői árukkal, de következő hetek időszakát idéző programmal is várták a helyi és a városba érkező vásárlókat. Immár második alkalommal tartottak disznótoros vásárt a bihari városban, ahol a bihari ízeket és helyi termékeket is megkóstolhatták és megvásárolhatták az érdeklődők. A Bihari Disznótoros Vásár szervezői igyekeztek visszaadni a hagyományos disznótorok hangulatát: látványfeldolgozással és élőzenével is készültek.
Élőzene és hagymás vér is volt a Bihari Disznótoros Vásáron
Pércsi Dániel hegedűjátékára léptünk be a Bihari Disznótoros Vásár helyszínéül szolgáló berettyóújfalui vásárcsarnokba. A prímás muzsikájára nótázók mellett elhaladva már tudtuk, hogy a fogópálinka kiosztásáról lemaradtunk, ugyanis az épület végében már javában tartott a sertés feldolgozása. A munkálatokat Suta Gergő helyi kistermelő irányította. Mint megtudtuk, hurka és kolbász, valamint hagymás vér és toroskáposzta készül a Bihari Disznótoros Vásáron.
A Bihari Disznótoros Vásár
Fotók: Molnár PéterA hurka vegyesen készül, tehát májas-tüdős lesz egyben. Bőségesen lesz benne zsiradék és rizs, ugyanis a májashurka önmagában inkább májasízű, a tüdő viszont fellazítja. A fűszerezése szigorúan csak só és bors, szegfűszeget, majorannát és hasonlókat nem használunk
– osztotta meg a bihari hurka titkát. A kolbász szintén bővelkedik zsiradékban, a fűszerezése a só, bors, paprika és fokhagyma négyeséből áll.
Mivel ez egy háztáji disznó, vagyis tengerivel, búzával, árpával vagy kukoricával etették és nem szójával, táppal hizlalták, így a húsa jóízű. Nem kell hozzá ízfokozó
– tudtuk meg a Bihari Disznótoros Vásár főfogásait szponzoráló sertésről.
A berettyóújfaluiak figyelnek a hurka-kolbász fűszerezésére
A hagymás vér és a hurka-kolbász kondérjaitól nem messze elegyedtünk beszédbe a berettyóújfalui Farkas házaspárral. Elmondták, régebben még ők is tartottak otthon házisertést, de mára már – elmondásuk szerint – kiöregedtek belőle.
– Tartottunk disznótorokat is. A hagyományos kellékek, mint a fogópálinka, természetesen része volt a programnak. Mindig saját magam dolgoztam fel a malacot, én is vágtam le. A rendes, hagyományos fűszerezést szeretjük, például nem teszünk a hurkába majorannát – árulta el az idős férfi.