Kisgyermekek, Nagykonyha

2024.12.03. 16:41

Ennél több szeretet nem fér bele a mézeskalácsba – fotók, videó

A legjobban a díszítést élvezték a kicsik. Hangos gyerekzsivaj közepette zajlott az Egy csipet szeretet nevű jótékonysági mézeskalács sütés.

Tettre készen, hajhálóval felvértezve várták a Debreceni Dózsa György Általános Iskola alsó tagozatosai a Nagykonyha Kft. Déli soron található telephelyén, hogy átléphessék az üzemi konyha bejáratát kedden délután. Majd vezényszóra hangos csatakiáltással megindultak az előkészített asztalok felé. Mondhatni, rutinosan foglalták el a helyüket, hiszen második alkalommal készítettek mézeskalácsot a helyszínen. A Nagykonyha évről évre megrendezi az Egy csipet szeretet elnevezésű jótékonysági eseményt, ahol három egymást követő decemberi napon nagyjából 50 fős gyerekcsapatok sajátíthatják el a karácsonyi sütemények készítésének fortélyait, majd haza is vihetik a finomságokat.

Mézeskalács, sütés, debrecen
A gyerekek nagyon élvezték a mézeskalács sütést
Forrás:  Czinege Melinda

Toronyné Steiner Brigittától, a gyerekek osztályfőnökétől megtudtuk, a kicsik már nagyon várták a mézeskalács sütést, hiszen 2023-ban is ugyanez a két osztály próbálhatta ki magát az üzemi konyhán. A pedagógus úgy látja, a gyerekek nagyon élvezik, hogy kiélhetik a kreativitásukat a tészta gyúrása és megformálása közben. A sütésen kívül mindent a csöppségek csináltak (a kemencéket a konyha dolgozói kezelték), láthatóan a legnagyobb örömüket a díszítésben, a színes máz felvitelében lelték.

A gyerekek örömétől lett még finomabb a mézeskalács

A mézeskalács sütés jótékony hatással van a gyerekekre, mind a kézügyességet, mind az alkotóerőt fejleszti, emellett a mentális jólétet is segíti, hiszen kikapcsolnak közben. A díszítés közben a kicsik ráhangolódnak a karácsonyra, és nekünk is beragyogják a napunkat, hiszen rengeteg energia van bennük

 – nyilatkozta Nick Aranka. 

A Nagykonyha főszakácsa azt is elárulta portálunknak, hogy évek óta egy bevált mézeskalács recepttel dolgoznak. Tudatta, nagyon fontos, hogy milyen mézzel dolgoznak, és a sütőmargarint is elengedhetetlennek tartja. Nem használnak előre elkészített fűszerkeveréket, hanem mindent saját maguk állítanak össze. Szerinte a mézes sütemény titka, hogy egy napig állni hagyják, hogy összeérjenek az ízek. Azonban ekkor a méz miatt némileg megkeményedik a tészta, amit a gyermekek kezei nehezen bírnak, ezért a kicsik érkezése előtt megpuhítják. A legfontosabb összetevő azonban a gyerekek szeretete és lelkesedése, ami igazán megédesíti a karácsonyi sütiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában