Tuti recept

2024.12.12. 20:00

Íme a tökéletes mákos kalács – a nagymama bevált receptje szerint! – videóval!

Bevált recept alapján sütöttünk egy kívánó karácsonyi süteményt. A mákos kalács már nem olyan népszerű, mint a bejgli, de azért sokan szeretik.

Megtudtuk, mi a tökéletes mákos kalács receptje

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Magyar Cukrász Ipartestület hagyományos versenyén ismét kiderült, melyek az év legfinomabb bejglijei. A hagyományos mákos kategóriában hajdú-bihari díjazottat is találtunk: a bronzérmes Szabó Zsombor, a debreceni Mignon Cukrászda mákos bejglije lett. A Haon pedig nem sokat teketóriázott, ellátogattuk a debreceni műhelybe, hogy kiderítsük, mi a nyertes mákos bejgli titka. Azonban a bejgli készítést követően arra is kíváncsiak lettük, hogyan készül a tökéletes mákos kalács.

Isteni finom mákos kalácsot készített nekünk Kun Ferencné
Isteni finom mákos kalácsot készített nekünk Kun Ferencné 
Forrás:  Kiss Annamarie

Mákos kalács vagy bejgli?

Akik otthon vannak kicsit a sütemények, tészták készítésében, azok bizonyára jól tudják, nagyanyáink idejében nem a mákos bejgli, hanem a mákos kalács volt népszerű. Arra kértük a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért Egyesület egyik tagját, Kun Ferencnét, süsse meg nekünk a kalácsot, hogy tudjunk véleményt formálni a kétféle finomságról. Mire megérkeztünk a megbeszélt időpontra, akkorra már kész volt egy-egy rúd mákos és diók kalács. A sütő, illetve a cserépkályha kellőképpen bemelegítette a konyhát, ahol szívünk szerint eltöltöttük volna az egész napot. Kun Ferencné megosztotta velünk, ma már sokkal közkedveltebb karácsonyi sütemény a bejgli, viszont az 20-30 éve még nem így volt. 

Akkoriban 8-10 rúd mákos kalácsot megsütöttek, aztán azt ették szilveszterig. A kalács körülbelül 1 hétig áll el, ez azért hamarabb szárad, mint a bejgli, az utóbbi akár 2 hétig is. Fontos, hogy mindig annyi kalácsot vágjunk fel, amennyit aznap elfogyasztunk. Ha pedig marad belőle, akkor takarjuk le konyharuhával, és tegyük be a spájzba. Műanyag zacskóba semmi esetre se tegyük bele

 – nyomatékosította Kun Ferencné, majd összegezte, hogyan is kell elkészíteni a kalácsot, ami tökéletes karácsonyi süti lehet az asztalon.

Ízletes mákos és diós kalács
Ízletes mákos és diós kalács
Forrás:  Kiss Annamarie

Mákos kalács elkészítése

– Langyos, cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, vajat, élesztős tejet, tojást és sót. Puha tésztát gyúrunk. Majd ezt ruhával letakarva, meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, citrom héjával és a vaníliás cukorral, valamint a forralt tejjel. (Értelemszerűen a diós tölteléket a máktöltelékhez hasonlóan készítjük.) A megkelt tésztát négy egyenlő nagyságú cipóra osztjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra, 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és megtöltjük mákos, illetve diós töltelékkel. A tésztát feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kész rudakat. Mindezek után letakarva fél órát kelesztjük. A megkelt tészta tetejét felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. Végül 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt világosbarbára sütjük – osztotta meg velünk a mákos vagy diós kalács készítés fortélyait.

Mákos kalács recept:

Hozzávalók: (2-2 darab rúdhoz)

Tésztához:
1 kilogramm liszt
10 dekagramm kristálycukor
20 dekagramm vaj
6 deciliter tej
5 dekagramm élesztős
1 mokkáskanál só
2 darab tojással
1 darab tojássárgája
1 darab tojás (a kenéshez)

Mákos töltelék:
40 dekagramm darált mák
20 dekagramm cukor
2 deciliter tej
0,5 citrom héja (reszelt)
1 csomag vaníliás cukor

Diós töltelék:
40 dekagramm darált dió
20 dekagramm cukor
2 deciliter tej
0,5 citrom héja (reszelt)
1 csomag vaníliás cukor

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában