2024.12.23. 15:19
Ha már unod a hagyományos halászlevet – így készíts korhely halászlevet!
A karácsonyi ünnepi asztalról nem hiányozhat a hal. A korhely halászlé egyre népszerűbb Hajdú-Biharban.
Íme a tökéletes korhely halászlé
Forrás: Kiss Annamarie
A napokban megosztottuk olvasóinkkal, hogyan készül a tökéletes karácsonyi halászlé, amiben a csegei halászcsárda főzőcsapata volt a segítségünkre. Megtudtuk, milyen alapanyagok szükségesek ahhoz, hogy egy ínycsiklandozó leves kerüljön az ünnepi asztalra. Azonban nem feledkeztünk meg azokról sem, akik a korhely halászlé ízét sokkal jobban szeretik, mint a hagyományos (paprikás) levesét. Tavaly beszámoltunk arról, nemzeti érték lett a tiszacsegei korhely halászlé. – Úgy gondoltuk, hogy a saját receptünk elég különleges, senki más nem készíti így a korhely halászlevet. Nem szakkönyvből alakult, hanem a csárdában sok évvel ezelőtt dolgozó főzőasszonyok találták ki – mondta el korábban a Haon érdeklődésére Szalai János. Kifejtette azt is, hogy a régi receptet a szakácsok az évek alatt tökéletesítették, és ezt a tudást adták át folyamatosan a fiatal fakanálforgatóknak.
Hogyan készül a korhely halászlé?
A csegei halászlé titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Legyen szó a halászléalapról, a tejfölről, a mustárról vagy éppen a citromról és a fűszerekről, minden hozzávalónak el kell érnie a megfelelő minőségi mércét. Sokan azért szeretik a korhely halászlevet, mert selymesebb, könnyebb a gyomornak, mint a hagyományos halászlé.
Egyébként ugyanúgy készül, mint a népszerű csegei levesé, de fontos, a korhely alapja a zsírtalan halászlé. Megosztották velünk, a hagyományos halászléről le kell szedni teljesen a zsírt. Egy külön tálba kikeverjük a tejfölt, a mustárt, a babérlevelet és a citromot. Adunk hozzá egy kis levet és összekavarjuk. Majd a leveshez hozzáadjuk, simára kavarjuk és az egészet felforraljuk.
A csegei halászlé receptjét itt olvashatják: