Gasztronómia

2024.12.01. 12:42

„Engem nem lehet a konyhából kidobni!” – a Hilton konyhájában a Haon járt először – fotókkal, videóval

Nem akármilyen ételeket készítenek a debreceni szállodában. A Hilton Garden Inn konyhájába nyert betekintést a Hajdú Online.

Ínycsiklandozó ételeket kóstolhattunk a Hiltonban

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogyan arról beszámoltunk, augusztus közepén megnyitott a Hilton Garden Inn Debrecen City Center. A Darabos utcai, hétemeletes, több mint kétszáz vendég befogadására alkalmas létesítmény átadóján a Haon is ott volt; a jelenlévőket köszöntve Papp László polgármester a következőképpen fogalmazott: „A Hilton név egy fogalom: bárhol járunk a világban, abban biztosak lehetünk, ahol a világ vezető szállodalánca működik, ott egy város életét egyszerre jellemzi a siker és a minőség. Debrecen az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján büszkén mondhatja, hogy felhívta magára a Hilton döntéshozóinak figyelmét.” Ekkor még nem tudhattuk, hogy stábunk előtt nyílhat meg először a Hilton konyhája. Legalábbis oly módon, hogy testközelből figyelhetjük meg, hogyan készül egy-egy étel a Hiltonban.

Balogh Roland, a Hilton séfje egy főételt és egy desszertet is elkészített a Haonnak
Balogh Roland, a Hilton séfje egy főételt és egy desszertet is elkészített a Haonnak
Forrás:  Kiss Annamarie

Milyen a debreceni Hilton konyhája?

Balogh Roland neve ismerősen csenghet a Haon olvasóinak. 

Ugyanis szerepelt évekkel ezelőtt a Mestercukrászban, valamint a Séfek Séfében, most pedig a Hilton séfjeként ismerhetik a debreceniek.

Minket pedig az a megtiszteltetés ért, hogy Roland fogadott minket a Darabos utcai Hilton konyhájában, és megmutatta nekünk, hogyan néz ki a neves hotel konyhája, és ott miként készül egy-egy fogás, desszert. A séf elmondta, szerette volna az egész konyhát úgy összeállítani, hogy meg tudják jeleníteni a klasszikus magyar ételeket úgy, hogy azok ne legyenek túlgondolva. Épp annyi legyen rajtuk csavarva, amit elbírnak. 

De ha csak néhány szóban kellene összegeznem, akkor azt mondom: egyszerűt és jót »próbálunk« csinálni. Fontosnak tartjuk, hogy egy-egy tányéron meg tudjuk mutatni magunkat, illetve azt, hogyan gondoljuk a mai gasztronómiát

– jegyezte meg Balogh Roland. Kiemelte, szinte majdnem minden húsfélével dolgoznak. De a mangalicát mindenféleképpen előtérbe helyezik.

– Ugye a Hilton Garden Inn maga kicsit könnyebben enged minket nyújtózkodni, s ennek mi nagyon örülünk – fogalmazott, miközben a konyhában készítette a rozé sertésszüzet, amit egy picit megbolondított osztrigaszósszal. Készült hozzá vargányakosár, valamint paszternákpüré. Az étel elkészítésekor ott lehettünk, meg is kóstolhattuk, azonban a receptet nem árulták el nekünk sem – ez, valljuk be, érthető. A sütés-főzés közepette megosztotta: nekik is van gulyáslevesük, de persze az ő saját elgondolásuk szerint. 

Az a legjobb, hogy teljes mértékben szárnyalhatunk. Mi döntünk arról, hogyan jelenítjük meg az adott alapanyagainkat, milyen ételeket teszünk fel az étlapra. Ezáltal lazább, üdébb, kreatívabb lehet az ember

– mondta.

Egy ínycsiklandozó somlóiba haraphattunk bele a debreceni Hiltonban
Egy ínycsiklandozó somlóiba haraphattunk bele a debreceni Hiltonban
Forrás:  Kiss Annamarie

A Hilton séfje nyilatkozott a Haonnak

A Hilton-séf rámutatott, haladni kell a korral, tehát ők is fuzionálják az ételeiket. Mindenhonnan szívnak magukba tapasztalatot, minden egyes ételből próbálják a legjavát és saját ízvilágukat belecsempészni. Mindeközben arra is rákérdeztünk, Roland hogyan érzi magát a bőrében, hiszen kevés ember mondhatja el magáról, hogy a Hilton embere. 

Számomra a Hilton a hazautat jelenti. Sokat ingáztam ezelőtt az országban, voltam jó pozíciókban, de most érzem magam igazán otthon. Számomra ez az egész meseszerű!

– hangsúlyozta. És bizony egyet kell értenünk, valóban az! Mármint a somlói, amit a főétel után kóstoltunk. Egy modernebb köntösbe öltöztették a desszertet, viszont az íze mesés!

Balogh Rolandtól azt is megkérdeztük, mi a feladata egy séfnek. Úgy felelt: nem tudja. Ő azt tudja, mit csinál ő maga. 

Legfőbb feladatom, hogy összefogjam a csapatot. Egy irányba »nézzen« a konyha. Persze rengeteg adminisztratív teendő van, az összes receptúrát, technológiai újítást felügyelem. Az én reszortom az ételek kigondolása, megalkotása, s ezt, bevallom, imádom. Engem a konyhából nem lehet kidobni! Szeretek a fronton lenni. Bizonyára idővel ez is alakulni fog, de még nem jött el az ideje, hogy beüljek egy irodába, és onnan nézzem a konyhát

 – emelte ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában