2024.12.20. 12:48
Tegyél házi kolbászt az ünnepi asztalra! A kolbászkirály titkos receptjével nem tudsz mellélőni – fotóval, videóval!
Ha esetleg az ünnepi asztalhoz már tervben van a csabai kolbász is, ne keress tovább. Megmutatjuk, honnan jön és hogyan készül az igazi házi kolbász.
Csináljál egy jó házi kolbászt? A csabai kolbászkirályok titkait tárja fel legújabb sorozatában beol.hu és a mindmegette.hu. Az Így csináljon ínycsiklandó csabai kolbászt! sorozat mi mással is kezdődhetne, mint egy békéscsabai, tanyasi disznótorral, 300 kilós sertés adta a hús- és szalonna-alapanyagot. A csabai kolbász receptjében a csabai kolbászkirályok szerint alapvető húsféleség a tarja, a comb és a lapocka. A kolbászúton kiderült az is, miért nem kerül például szűzérme a csabai kolbászba.
Nem is gondolnánk, hogy az ínycsiklandó csabai kolbász, ami hungarikum, egyik titka az árpa
– mutatott rá Such Zoltán András, a két évvel ezelőtti, 25. Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyének győztese, a csabai kolbászkirály. Aláhúzta, a takarmányozást még a fajtánál is fontosabbnak tartja. A kolbászkirályok titkai közé tartozik az is, hogy legalább egyéves disznóból készítik a csabai kolbászt, mert annak a jószágnak már érett a húsa. A csabai kolbász csak a kemény szalonnát szereti, másként mamaligás lesz.
Ínycsiklandó házi kolbász
Az olvasóink zöme minden bizonnyal nem vág hetente, havonta, de még évente sem disznót, viszont szereti a jó csabai kolbászt, és szívesen készítene otthon, családjában vagy baráti társaságban. A csabai kolbászkirályok szerint érdemesebb tőkehúsként megvenni a sertésalkatrészeket, mint magát a darált húst. Persze, ha utóbbi megbízható helyről származik, azzal sincs semmi gond. És hogy hogyan is kell készíteni? És mi a csabai kolbász receptje Such módra? A beol cikkében megtalálják a pontos leírást.