Ünnepváró

2024.12.06. 19:00

Így készül az ország egyik legfinomabb mákos bejglije Debrecenben – fotóval, videóval

Az ünnepek közeledtével egyre többen átgondolják, mit süssenek karácsonykor. A mákos bejgli nagyon népszerű hazánkban, aminek most megtaláltuk a tökéletes receptjét.

Íme, a bronzérmes debreceni mákos bejgli

Forrás: Czinege Melinda

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Magyar Cukrász Ipartestület hagyományos versenyén ismét kiderült, melyek az év legfinomabb bejglijei. Az erről szóló közlemény szerint a testület idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. Három kategóriában osztottak díjakat a versenyen. A hagyományos mákos kategóriában hajdú-bihari díjazottat is találni: az aranyérem Bánki Viktorhoz (Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest), az ezüst Virágh Krisztinához (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmes Szabó Zsombor, a debreceni Mignon Cukrászda mákos bejglije lett. Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla, továbbá mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.

Szabó Zsombor megosztotta a Haonnal, hogyan készül a tökéletes mákos bejgli
Szabó Zsombor megosztotta a Haonnal, hogyan készül a tökéletes mákos bejgli
Forrás:  Czinege Melinda

Hogyan készül a mákos bejgli?

Kíváncsiak voltunk, hogyan készül az ország egyik legfinomabb mákos bejglije, így meglátogattuk a debreceni műhelyben a bronzérmes főcukrászt, Szabó Zsombort, aki örömmel fogadta a Haon stábját. Természetesen először arra voltunk kíváncsiak, mi a nyertes mákos bejgli titka, amire Szabó Zsombor úgy válaszolt: egyszerűen most jól sikerült! A válaszát meghallva azonnal tudtuk, egy szerény, ám annál tehetségesebb cukrásszal van dolgunk, aki egyébként úgy sürgött-forgott a cukrászműhelyben, mintha születésnél fogva erre nevelték volna. Egyébként a mákos bejglivel kapcsolatban elmondta, az alapanyagok minősége nagyon fontos. A versenyen nagyon sok jó bejgli készült az ország minden területéről, ezért is nagyon jó érzés számukra, hogy dobogós helyen végezhettek. 

Ha bejgli sütésbe kezdünk, akkor először a tészta alapanyagait kell megdolgoznunk. A lisztet és a zsiradékot elmorzsoljuk, azonban úgy, hogy az ne sokáig tartson, ne legyen egy erős anyag a végén, inkább pehelykönnyű. Ezt követően hozzáadjuk a többi alapanyagot, amit előzetesen kimértünk, és összegyúrjuk, de ez ne vegyen el sok időt. Próbáljuk minél hamarabb összedolgozni a hozzávalókat, ez a lényege a jó bejglinek

 – taglalta a mákos bejgli elkészítésének lépéseit. Majd a 280 grammos tészta adagokat kimérjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

Meddig kell pihentetni a bejgli tésztáját?

Szabó Zsombor kifejtette, a tölteléknek is 280 grammosnak kell lennie, úgy az igazi. 

Készítünk egy forrázott máktölteléket. Mégpedig úgy, hogy a cukros folyadékot felforraljuk (minden hozzávalót), utána pedig a mákkal összekeverjük. Itt is gombócokat formázok, és hűtőbe teszem egy éjszakára

 – mondta a cukrász. Hozzátette, természetesen azzal sincs baj, ha nem rakjuk hűtőbe az elkészült tésztát és tölteléket egy napra, ugyanúgy el lehet végezni a további műveleteket. 

Miután pihent a tészta és a töltelék, kinyújtjuk mindkettőt ugyanakkora méretre úgy, hogy a vastagságuk 4-5 milliméter legyen. A tésztára ráhelyezzük a tölteléket, két oldalát picit felhajtjuk, majd az egyik (nem felhajtott) oldalról feltekerjük. Először lekenjük tojássárgával, azzal picit kelesztjük, állni hagyjuk, míg rászárad, majd lekenjük tojásfehérjével. Így eltesszük kicsit hűvösebb helyre, hogy az is rászáradjon. 180 fokon, 25-30 percig pedig megsütjük

 – osztotta meg Szabó Zsombor.

Nagyon finomra sikerült a mákos bejgli
Nagyon finomra sikerült a mákos bejgli
Forrás:  Czinege Melinda

Mákos bejgli recept:

Egy 280 grammos pozsonyi tészta anyaghányada:

152 gramm finom liszt 
60 gramm vaj
15 gramm cukor 
1 gramm só 
38 gramm tej
3 gramm élesztő 
15 gramm tojás sárgája

2 darab 500 grammos pozsonyi diós bejgli dió töltelék anyaghányada:

336 gramm darált dió 
198 gramm cukor 
30 gramm víz 
35 gramm tej
30 gramm mazsola

Reszelt citromhéj, őrölt vanília por

2 darab 500 grammos pozsonyi mákos bejgli mák töltelék anyaghányada:

310 gramm darált mák 
196 gramm cukor 
36 gramm tej
30 gramm víz 
22 gramm vaj 
Reszelt citromhéj, fahéj, szegfűszeg,


2 darab 500 grammos ínyenc kategóriába nevezettű golgota bejgli töltelék anyaghányada:

420 gramm szárított mangó 
140 gramm passió gyümölcs püré (100%)
40 gramm kristály cukor 
40 gramm méz 
Őrölt vanília por, őrölt gyömbér

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában